Getuigenissen

  • Jan Geerits werd geboren zonder armen. Toen zijn wagen een aanpassing nodig had die het refertebedrag ver oversteeg, deed Jan een beroep op de bijzondere bijstandscommissie (BBC).

    “Ik bereid me voor op de toekomst zodat ik zelfredzaam blijf”

  • Maxime Decrock gebruikt tal van hulpmiddelen. Sinds hij vorig jaar een robotarm kreeg, is zijn zelfredzaamheid enorm toegenomen. En voor zijn mama Caroline betekent de robotarm vooral gemoedsrust. 

    “Hulpmiddelen geven zelfredzaamheid en gemoedsrust”

  • Bau Pieters is 27 en woont sinds 5 jaar alleen. Haar blindengeleidehond Sandy is haar trouwe gezel. Maar ook andere hulpmiddelen maken het leven comfortabeler voor Bau.

    Elk hulpmiddel is een stukje vrijheid voor Bau

  • Maxime Frooninckx is blind, maar zowel thuis als op het werk trekt hij zich uit de slag. Waar Maxime de kracht haalt? “Hulpmiddelen, doorzettingsvermogen en de wil om een zo normaal mogelijk leven te leiden.” 

    Dankzij hulpmiddelen trekt Maxime zijn plan thuis en op het werk

  • Aaron heeft pontocerebellaire hypoplasie (PCH), een degeneratieve hersenaandoening. Hij heeft een motorische en visuele handicap, hij eet moeilijk en hij kan niet zitten of staan. Gelukkig vindt het gezin van Aaron veel steun.

    Intensieve begeleiding voor Aaron

  • Adam is 7 jaar, maar speelt en communiceert als een baby. Hij heeft autisme, een verstandelijke handicap en is zeer gevoelig voor geluid. Met ondersteuning via rechtstreeks toegankelijke hulp leert het gezin hiermee om te gaan.  

    “Al experimenterend manieren ontdekken om met je kind om te gaan”

  • Joost heeft een verstandelijke handicap en woont nog thuis. Toen zijn moeder ziek werd, klopte het gezin aan bij een dienst ondersteuningsplan (DOP). Een jaar later kijkt het gezin dankbaar en opgelucht terug op het traject dat ze aflegden.

    “DOP-traject was bijzonder verrijkend”

  • In Kessel-Lo slaan organisaties uit diverse sectoren de handen in elkaar voor een ambitieus woonproject. De Boomgaard wordt een schoolvoorbeeld van vraaggestuurde, geïntegreerde zorg. “Dit is de zorg van de toekomst”, zegt Mario Vanhaeren van Oostrem.

    Zorg van de toekomst

  • Mensen met een verstandelijke handicap én een psychische kwetsbaarheid hebben gespecialiseerde hulp nodig. Sinds 2014 zetten enkele psychiatrische ziekenhuizen hierop in, met extra midddelen van het VAPH. Zo ook psychiatrisch centrum Asster. “Wij staan klaar als andere hulpverlening op haar grenzen botst.”

    Geïntegreerde zorg voor personen met dubbeldiagnose

  • De ouderenzorg en de sector handicap kunnen elkaar versterken. Dat toont het verhaal van zorgaanbieder Zonnelied en woonzorgcentrum De Overbron in Brussel. Samen maken zij het verschil voor ouderen en voor personen met een handicap.

    Zonnelied en De Overbron gaan voor geïntegreerde zorg

  • Marijn Depraetere (43) woont samen met Inge en hun zonen Sander en Ruben. Door een aangeboren spierziekte heeft Marijn sinds zijn 12 jaar een rolstoel nodig. Maar dankzij de nodige hulpmiddelen en aanpassingen houdt hij de touwtjes van zijn leven in eigen handen.

    Hulpmiddelen en aanpassingen verhogen de levenskwaliteit van Marijn

  • De diensten ondersteuningsplan (DOP’s) bestaan ruim tien jaar. Elke dag maken ze het verschil voor mensen met een handicap en hun netwerk. Want een ondersteuningsplan leidt naar meer inclusie, meer autonomie en meer kwaliteit van leven. Enkele DOP-directeurs vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

    “Elke cliënt die we helpen, is een stap naar meer inclusie”

  • Dagmar Bertels kreeg haar eerste persoonsvolgend budget (PVB) in de zomer van 2020. Nu ze afgestudeerd is, woont ze opnieuw thuis bij haar ouders. Maar dankzij het cashbudget waar ze voor koos, voelt ze zich vrij: "Ik ben veel zelfstandiger nu. Ik doe meer wat ik zelf wil."

    Een persoonsvolgend budget voor meer autonomie en kwaliteit van leven

  • Met een persoonsvolgend budget (PVB) neemt u uw leven zelf in handen. Ook hoe en waar u woont, beslist u zelf. Kris Taverniers bijvoorbeeld, kiest voor een assistentiewoning. Hij woont er te midden van ouderen, jonge gezinnen en personen met een handicap.

    Kris Taverniers kiest voor een assistentiewoning: "Het contact met mensen houdt mijn leven boeiend"

  • Sinds Yousra een spraakcomputer heeft, maakt ze zich voor iedereen verstaanbaar. Dat was vroeger niet mogelijk. “Ik doe nu veel meer wat ik wil”, vertelt ze. “Ik kan over alles praten met mijn familie, mijn juffen en vrienden.”

    Yousra (12) bloeit helemaal open dankzij haar spraakcomputer met oogbediening

  • Hebt u een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijke-assistentiebudget (PAB)? Dan kan het VAPH of Zorginspectie controleren of u dat correct besteedt. Die controles zijn in de eerste plaats bedoeld om u te helpen. “Mensen zijn vaak nerveus als ze gecontroleerd worden, maar dat is echt niet nodig”, zegt inspecteur Katrijn De Gendt van Zorginspectie.

    Controle van uw persoonlijk budget