Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
Het VAPH biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren.
Professionele medewerker of hulpverlener?
Het VAPH zet in op de autonomie en levenskwaliteit van personen met een handicap.
Alle houders van een persoonsvolgend budget die gebruikmaken van ondersteuning door een vergunde zorgaanbieder moeten vanaf 1 januari 2021 woon- en leefkosten betalen.
De refertelijst beschrijft de hulpmiddelen en aanpassingen waarvoor de persoon met een handicap van het VAPH een tegemoetkoming kan krijgen.
Op 1 januari 2020 werden in het kader van correctiefase 2 persoonsvolgende budgetten aangepast. Het gaat om de budgetten van personen met een handicap die op 1 januari 2017 overstapten naar het systeem van persoonsvolgende financiering en daarvoor al gebruik maakten van ondersteuning door een voorziening. Budgetten kunnen stijgen, dalen of omgezet worden naar rechtstreeks toegankelijke hulp.
Op 31 december 2020 liep de overgangsperiode af die de gevolgen van de Brexit tijdelijk on hold zette. Het akkoord dat tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie alsnog gesloten werd, heeft alleen betrekking op de handel tussen beide en niet op de sociale rechten van de inwoners. Daardoor wijzigen er een aantal zaken voor Britten die na 31 december 2020 een beroep willen doen op het VAPH.
Het persoonsvolgend budget (PVB) dat in cash besteed wordt, werd aangepast aan de index. De basisomslagsleutel om punten te vertalen in euro’s werd opgetrokken, waardoor het deel van het persoonsvolgend budget dat in cash besteed wordt, zal verhogen.
Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) voor minderjarigen werd aangepast aan de index. Daardoor verhogen de jaarlijkse budgetten en blijft de koopkracht van houders van een persoonlijke-assistentiebudget gelijk.
We gebruiken uw e-mailadres enkel om de nieuwsbrief te mailen.
We geven uw adres niet door aan derden.