Als gevolg van het aflopen van de opdracht van de mentororganisatie Lus VZW op 30/06/2021 vereiste het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 betreffende de erkenning en subsidiëring van diensten Ondersteuningsplan en een mentororganisatie voor het voortraject van personen met een handicap een aanpassing. De mentororganisatie werd opgericht in 2011 voor een periode van maximum 10 jaar. De opdrachten van de mentorgansatie zullen voortaan hetzij door de dienst ondersteuningsplan zelf, hetzij door het VAPH worden uitgevoerd.
U hebt in het verleden al een tegemoetkoming voor een hulpmiddel of een aanpassing ontvangen, en u vraagt nu een eenvoudig hulpmiddel of een eenvoudige aanpassing aan.
Met dit formulier vraagt u een tegemoetkoming aan voor:
een onderhoud of herstelling waarvoor in de refertelijst een vergoeding is bepaald bij een hulpmiddel of een aanpassing
een herstelling van een hulpmiddel of aanpassing waarvoor in de refertelijst geen vergoeding bepaald is of waarvoor het toegekende bedrag van de refertelijst onvoldoende is om uw huidige herstelkosten te vergoeden
een overplaatsing van een vast hulpmiddel of een vaste aanpassing, bijvoorbeeld naar een nieuwe auto of woning
een upgrade van een softwarepakket waarvoor u van het VAPH al een goedkeuring hebt gekregen
In de handleiding vindt u richtlijnen om het ondersteuningsplan persoonsvolgend budget (OP PVB) in te vullen. Dat plan moet u invullen en indienen om een persoonsvolgend budget (PVB) aan te vragen.
Binnen de VAPH-sector heerst onduidelijkheid over de volgende vraag: Een gebruiker met zorggarantie ontvangt een nieuwe terbeschikkingstelling persoonsvolgend budget. Blijft de zorggarantie doorlopen of stopt de zorggarantie? Via deze infonota verduidelijken we dat zorggarantie niet meer van toepassing is zodra iemand een nieuwe terbeschikkingstelling ontvangen heeft.
Bekendmaking van de ‘intersectorale richtlijn voor de preventie en toepassing van afzondering en fixatie in de brede residentiële jeugdhulp’. Het is een richtlijn met zicht op de toekomst die concrete handvatten biedt aan voorzieningen, hulpverleners en beleid. Preventie van afzondering en fixatie staat daarbij centraal. De richtlijn is van toepassing in de residentiële zorg voor kinderen en jongeren met een handicap.
Door de COVID-19-pandemie werden de outputnormen voor RTH-diensten, diensten ondersteuningsplan en organisaties voor vrijetijdszorg voor de periode van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 verlaagd. Voor de multidisciplinaire teams werd een financiële tegemoetkoming geregeld.
Deze infonota verduidelijkt de uitleg over globale individuele ondersteuning (GIO) en is een update van infonota INF/22/25.