Binnen de VAPH-sector heerst onduidelijkheid over de volgende vraag: Een gebruiker met zorggarantie ontvangt een nieuwe terbeschikkingstelling persoonsvolgend budget. Blijft de zorggarantie doorlopen of stopt de zorggarantie? Via deze infonota verduidelijken we dat zorggarantie niet meer van toepassing is zodra iemand een nieuwe terbeschikkingstelling ontvangen heeft.
Het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) Mozaïek 5 werd definitief goedgekeurd op 5 maart 2021. Deze infonota geeft toelichting over de gewijzigde regelgeving gevat door het goedgekeurde BVR.
Alle vergunde zorgaanbieders moeten ten laatste op 1 januari 2021 voor al hun cliënten de overstap naar woon- en leefkosten maken. Op dat ogenblik houdt het bijdragesysteem op te bestaan, met inbegrip van het gewaarborgd inkomen en de socioculturele toelage. In deze infonota vindt u meer informatie over woon- en leefkosten en de opvolging van de overstap.
Met het besluit van de Vlaamse Regering 'over de aanpassing van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering over de ondersteuning van personen met een handicap' (Mozaïekbesluit IV) worden wijzigingen aangebracht aan bestaande regelgeving betreffende de persoonsvolgende financiering voor meerderjarige personen met een handicap. Met de aanpassingen worden een of meerdere van volgende finaliteiten beoogd: a) het zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten van de middelen die beschikbaar zijn voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap, en in het bijzonder voor het ter beschikking stellen van persoonsvolgende budgetten, b) het uitvoeren van correctiefase 2, en c) het optimaliseren van de door het VAPH gehanteerde processen, procedures en instrumenten
Met correctiefase 2 worden de persoonsvolgende budgetten (PVB) van individuele gebruikers over een periode van 4 tot 8 jaar aangepast. Omdat de impact van deze aanpassing in sommige situaties het verderzetten van de zorg en ondersteuning onder druk zet, wordt via eenmalige middelen geïnvesteerd in extra begeleidende maatregelen: gerichte informatieverstrekking en een gratis begeleiding door een DOP en/of een bijstandsorganisatie.
Het VAPH biedt vergunde zorgaanbieders die een ingrijpende impact ervaren als gevolg van “correctiefase 2” de mogelijkheid om in te tekenen op (middelen voor) een coachingtraject. In deze nota wordt verduidelijkt welke vergunde zorgaanbieders in aanmerking komen en hoe kan ingetekend worden.
Met deze infonota willen we professionelen informeren over het verdere verloop van zorgcontinuïteit MFC in 2019 en waar men terecht kan met vragen over de procedure of individuele dossiers.
Met deze infonota wordt verduidelijkt hoe het VAPH de middelen die het Sociale Maribel fonds investeert in correctiefase 1 van de persoonsvolgende financiering recupereert in het subsidiedossier van de vergunde zorgaanbieder.