Krijg ik voor mijn persoonlijke assistent of individuele begeleider mondmaskers van het VAPH?

U bent als werkgever van een persoonlijke assistent of individuele begeleider verantwoordelijk voor het welzijn van uw assistent of begeleider tijdens zijn werkopdracht. Daar hecht het VAPH veel belang aan.

Daarom kregen budgethouders die rechtstreeks assistenten of begeleiders tewerkstellen midden april een pakket mondmaskers van het VAPH.

Het VAPH stelde maskers ter beschikking, het Rode Kruis-Vlaanderen leverde de maskers aan huis. Nieuwe bestellingen en leveringen van mondmaskers  verlopen via het VAPH, niet via het Rode Kruis.

Zo kregen midden mei de budgethouders die recent werkgever waren geworden of die via een interimkantoor een zorgverlener in dienst hadden, een pakket mondmaskers via Bpost.

Begin juni ontvingen de budgethouders nog een levering mondmaskers. Eerder werd gesteld dat dit de laatste bedeling mondmaskers zou zijn. Deze beslissing is gewijzigd: de Vlaamse overheid levert nog tot eind 2020.  Eind juli volgt er nog een pakket mondmaskers (100 stuks) via Bpost.

De mondmaskers zijn bedoeld voor professionele zorgverleners die u rechtstreeks tewerkstelt. Uw overige begeleiders krijgen beschermingsmateriaal aangeboden via hun werkgever (bv. thuiszorgdiensten). Volgens de richtlijnen is het niet nodig om een masker te gebruiken binnen een gezin.

Hebt u een persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget en hebt u een overeenkomst via een sociaal secretariaat of interimkantoor, maar kreeg u nog geen maskers? Contacteer het team Budgetbesteding van het VAPH via 02 249 30 00. Dan bezorgt het VAPH achteraf nog een pakket mondmaskers. Het heeft geen zin dat u hiervoor contact opneemt met het Rode Kruis.

gepubliceerd op 27.07.2020