Krijg ik voor mijn persoonlijke assistent of individuele begeleider mondmaskers van het VAPH?

U bent als werkgever van een persoonlijke assistent of individuele begeleider verantwoordelijk voor het welzijn van uw assistent of begeleider tijdens zijn werkopdracht. Daar hecht het VAPH veel belang aan.

Daarom kregen budgethouders die rechtstreeks assistenten of begeleiders tewerkstellen midden april een pakket mondmaskers van het VAPH.

Het VAPH stelde maskers ter beschikking, het Rode Kruis-Vlaanderen leverde de maskers aan huis. Nieuwe bestellingen en leveringen van mondmaskers  verlopen via het VAPH, niet via het Rode Kruis.

Zo kregen midden mei de budgethouders die recent werkgever waren geworden of die via een interimkantoor een zorgverlener in dienst hadden, een pakket mondmaskers via Bpost.

Begin juni ontvingen de budgethouders nog een levering mondmaskers. Eerder werd gesteld dat dit de laatste bedeling mondmaskers zou zijn. Deze beslissing is gewijzigd: de Vlaamse overheid levert nog tot eind 2020.  Eind juli volgt er nog een pakket mondmaskers (100 stuks) via Bpost.

In de loop van november 2020 zullen budgethouders die sinds 22 juli 2020 werkgever geworden zijn van een persoonlijke assistent of individuele begeleider, een pakket mondmaskers ontvangen. Dit is enkel van toepassing voor budgethouders die eerder nog geen mondmaskers ontvangen hadden.  

Voor de budgethouders die al mondmaskers hebben gekregen, staat er ( voorlopig) geen nalevering gepland.

De mondmaskers zijn bedoeld voor professionele zorgverleners die u rechtstreeks tewerkstelt. Uw overige begeleiders krijgen beschermingsmateriaal aangeboden via hun werkgever (bv. thuiszorgdiensten). Volgens de richtlijnen is het niet nodig om een masker te gebruiken binnen een gezin.

gepubliceerd op 23.10.2020