22 maart 2022

De inloopdouche, een praktische en hedendaagse oplossing

Als u moeilijk kunt stappen of een rolstoel gebruikt, is een traditionele douche met een douchebak misschien niet praktisch. Een inloopdouche kan handiger zijn.

Er is immers geen drempel of hoogteverschil en de douche is ook beter toegankelijk voor verzorgers. Er kan ook een handgreep worden geplaatst voor extra houvast.

Tips

  • Als u de kraan niet onder de douchekop plaatst maar op een andere wand, kunt u ze makkelijker bereiken tijdens het douchen. Een verzorger kan de kraan dan ook bedienen zonder nat te worden.
  • Met een thermostatische kraan of een temperatuurbegrenzer vermijdt u koude douches en brandwonden.
  • Een antislipvloer vermindert het risico op vallen.

U kunt kiezen voor een stoel om zittend te kunnen douchen. Dat kan een vrijstaande stoel zijn, een zitje aan de muur of een verrijdbare douchestoel. U kunt ook douchen in een doucherolstoel met grote wielen die u zelf kunt aandrijven. Als u zittend doucht, moet de douche groot genoeg zijn zodat u voorover kunt buigen.

Als er gemanoeuvreerd moet worden met hulpmiddelen (een tillift, douchebrancard …), dan moet ook rekening gehouden worden met de ruimte die voor dergelijke hulpmiddelen nodig is.

Om na te gaan of u een inloopdouche kunt plaatsen in uw woning, kunt u terecht bij een installateur.

[[{"fid":"42474","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"foto van een inloopdouche","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"foto van een inloopdouche","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"foto van een inloopdouche","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]   [[{"fid":"42475","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"foto van een badkamer met inloopdouche","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"foto van een badkamer met inloopdouche","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"foto van een badkamer met inloopdouche","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"2"}}]]

Op de website van het VAPH vindt u meer info over terugbetaling. U vindt er ook de refertelijst - de hulpmiddelen waarvoor u een tegemoetkoming kunt krijgen - en de hulpmiddelendatabank.

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen

Lees alle nieuwsberichten