26 april 2022

Kent u de hulpmiddelendatabank al?

Welke hulpmiddelen zijn er op de Vlaamse markt beschikbaar? In de hulpmiddelendatabank vindt u uitgebreide informatie over hulpmiddelen en aanpassingen die personen met een handicap en hun verzorgers of begeleiders gebruiken.

Zoekt u bijvoorbeeld een verzorgingsbed, een brailleleesregel of een oplossing om te douchen? Dan krijgt u een overzicht van de bestaande hulpmiddelen, telkens met productspecificaties, foto’s, richtprijzen en de gegevens van de producent of leverancier.

Hoe vind ik mijn weg in de databank?

De producten zijn ingedeeld in 20 hoofdcategorieën: schrijven, lezen, praten, horen, zich verzorgen, mobiliteit …

Per categorie kunt u filteren op productsoorten zoals een vergroot toetsenbord, een douchestoel of een brailleleesregel. Of u kunt verder navigeren via subcategorieën. 

Per categorie leest u welke productsoorten binnen die categorie opgenomen zijn, voor wie ze een oplossing kunnen zijn en waarmee u rekening moet houden bij de keuze.

U kunt ook filteren op de doelgroep voor wie het hulpmiddel bedoeld is: motorische, visuele, auditieve handicap, spraak-, taal- of stemstoornis, cognitieve handicap of leerstoornis.

We blijven ook in de toekomst de vinger aan de pols houden en de databank bijsturen om een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Worden al die producten aanbevolen?

Nee. De hulpmiddelendatabank heeft enkel een informerende functie. Het Kenniscentrum Hulpmiddelen van het VAPH doet door de opname van producten in de databank geen aanbeveling over de kwaliteit of de veiligheid ervan en doet ook geen uitspraak over de kwaliteit van de dienstverlening van de handelaars. De productgegevens zijn een momentopname en zijn gebaseerd op informatie die door de handelaars werd geleverd of die door hen gepubliceerd is op hun website. Onvolkomenheden of fouten kunt u altijd melden aan het Kenniscentrum Hulpmiddelen: koc@vaph.be.

Worden alle hulpmiddelen in de databank terugbetaald door het VAPH?

Nee. De hulpmiddelendatabank geeft een zo volledig mogelijk overzicht van het marktaanbod aan hulpmiddelen in Vlaanderen. Het al of niet opgenomen zijn van een product in de hulpmiddelendatabank is geen aanwijzing of het product wordt terugbetaald door het VAPH. Elke aanvraag voor een tegemoetkoming voor een hulpmiddel wordt individueel beoordeeld.

[[{"fid":"44750","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de hulpmiddelendatabank op vaph.be","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de hulpmiddelendatabank op vaph.be","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"screenshot van de hulpmiddelendatabank op vaph.be","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Lees alle nieuwsberichten