23 mei 2022

Het Vlinderpad, een belevingswandeling voor blinden en slechtzienden

Het Vlinderpad is een wandeling van 2,7 km door de Withoefse Heide, een natuurgebied met bos, heide en ven. Het wandelpad werd aangepast voor blinden en slechtzienden met een minimale impact op de natuur en het uitzicht. De gidslijnen bestaan uit liggende boomstammen, noppentegels, noppenbalken en routepalen waarvan de bovenkant wit geschilderd werd. Er zijn zeven informatiepunten waar u de natuur kunt voelen.

[[{"fid":"45738","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Blinde man wandelt langs gidslijnen op het Vlinderpad","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Blinde man wandelt langs gidslijnen op het Vlinderpad","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"Blinde man wandelt langs gidslijnen op het Vlinderpad","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

De gratis app ‘Vlinderpad’ maakt het voor natuurliefhebbers met een visuele beperking mogelijk om de Vlinderpad-wandeling zelfstandig te wandelen. De app is prima toegankelijk en gidst u met gesproken routeaanduidingen doorheen de wandeling. Door bijvoorbeeld aan te geven wanneer u een kruispunt nadert, hoe u moet aantikken of waar u een gootje moet volgen. De app heeft tijdens de wandeling geen internetconnectie nodig, maar bluetooth en locatiebepaling (gps) moeten wel aan staan.

Het geluid van een uil en een specht geeft aan dat u een navigatie- of infopunt nadert. Als u van het pad afdwaalt, begint uw smartphone te trillen. De app is zowel voor Android als voor iOS (iPhone) downloadbaar.

Om de beleving ook voor goedzienden ‘voelbaar’ te maken, zijn op aanvraag simulatiebrillen voor verschillende soorten slechtziendheid en witte stokken uit te lenen. De Vroente bekijkt of er ook een tas met voelmaterialen ter beschikking kan gesteld worden.

Een elektrische terreinrolstoel, de Cadweazle, kan gratis uitgeleend worden voor personen met een lichamelijke beperking. De route voor de Cadweazle is langer dan de Vlinderpadwandeling, namelijk 4,1 km. De mogelijkheden van een tillift worden onderzocht, zodat personen die niet zelfstandig kunnen staan, ook de Cadweazle kunnen gebruiken.

[[{"fid":"45739","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"persoon met een handicap in de Cadweazle","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"persoon met een handicap in de Cadweazle","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"persoon met een handicap in de Cadweazle","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Het wandelpad is een initiatief van De Vroente(opent nieuw venster) in Kalmthout, een educatief centrum dat behoort tot het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Het centrum organiseert, stimuleert en ondersteunt educatie en vorming rond milieu, natuur, omgeving en duurzame ontwikkeling.

De app-bespreking vindt u ook in Infovisie MagaZIEN van juni 2019(opent nieuw venster). Een uitgebreid verslag van een ervaringsdeskundige die het pad bewandelde, vindt u in het december 2021-nummer van Infovisie MagaZIEN (binnenkort online).

Lees alle nieuwsberichten