Apps om de dag te structureren en activiteiten te begeleiden voor mensen met een cognitieve beperking

Kent u Hesta al? Dat is een gloednieuwe app, bedacht door de ergotherapeuten van het psychiatrisch centrum Bethanië. Hesta is ontwikkeld voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel die plannings- of geheugenproblemen hebben. De app ondersteunt hen bij alledaagse taken door een elektronische agenda te combineren met gepersonaliseerde stappenplannen. De gepersonaliseerde stappenplannen zijn opgesteld in geschreven tekst en kunnen aangevuld worden met foto’s of voorleesondersteuning. De lay-out en inhoud kunnen volledig aangepast worden aan de persoonlijke noden van de gebruiker. 

Naast Hesta bestaan er nog andere planningsapps. De meest bekende, die ook al een tijdje op de markt is, is MijnEigenPlan. Ook die app bevat een agenda en de mogelijkheid om stappenplannen toe te voegen. Ook deze app kan personen herinneren aan taken en toont gepersonaliseerde stappenplannen die de gebruiker al dan niet moet afvinken tijdens het uitvoeren. Zo kan de zelfstandigheid en het zelfwaardegevoel verhoogd worden.

Beide apps hebben ook de mogelijkheid om bij een zorgaanbieder ingezet te worden. Bijvoorbeeld om te communiceren met een begeleider, of om emoties te benoemen. MijnEigenPlan gaat nog een stapje verder: die app kan ook op een groot elektronisch bord weergegeven worden en kan ook met een smartwatch gebruikt worden. 

Bent u op zoek naar nog meer apps om te plannen en organiseren? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in de hulpmiddelendatabank

Aan de apps kunnen abonnementskosten verbonden zijn. Voor abonnementskosten kunt u geen tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH.

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen

Lees alle nieuwsberichten