De hulpmiddelendatabank is vernieuwd

Vlibank, de Vlaamse hulpmiddelendatabank, is vernieuwd. Een nieuwe vormgeving en een eenvoudigere indeling maken het makkelijker om snel de producten te vinden die u zoekt. De komende maanden breiden we de zoekmogelijkheden nog verder uit.

Wat is Vlibank?

Vlibank is een databank met informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor personen met een handicap en hun verzorgers of begeleiders.

Zoekt u bijvoorbeeld een verzorgingsbed, een brailleleesregel of een oplossing om te douchen, dan vindt u in de hulpmiddelendatabank een overzicht van de hulpmiddelen op de Vlaamse markt met telkens productspecificaties, foto’s, richtprijzen en de gegevens van de handelaars bij wie u de producten kunt kopen.

Wat is nieuw?

 • Nieuwe vormgeving
  Een nieuwe vormgeving draagt bij tot de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de databank.
 • Eenvoudige indeling
  • De producten zijn ingedeeld in 20 hoofdcategorieën: schrijven, lezen, praten, horen, zich verzorgen, mobiliteit …
  • Per categorie kunt u filteren op productsoorten: vergroot toetsenbord, douchestoel, brailleleesregel, bluetoothgeluidsoverdrachtsyteem … of kunt u verder navigeren via subcategorieën.
  • U kunt ook filteren op doelgroep: motorische, visuele, auditieve handicap, spraak-, taal- of stemstoornis, cognitieve handicap of leerstoornis.
 • Hulp bij de keuze van hulpmiddelen
  Per categorie kunt u lezen welke productsoorten binnen die categorie opgenomen zijn, voor wie ze een oplossing kunnen zijn en waarmee u rekening moet houden bij uw keuze. Per productsoort krijgt u een omschrijving van de productsoort en van de doelgroep voor wie ze bedoeld zijn.

Wat brengt de toekomst?

Vanzelfsprekend is de lancering van de vernieuwde look-and-feel van de databank geen eindpunt. We blijven ook in de toekomst de vinger aan de pols houden en zullen de databank blijven bijsturen om u een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring te kunnen bieden.

Hebt u vragen?

 • Hebt u vragen over het gebruik van de hulpmiddelendatabank of hebt u vragen over welke hulpmiddelen er bestaan, wat u ermee kunt doen of waarmee u rekening moet houden bij de keuze?
  Dan kunt u contact opnemen met het Kenniscentrum Hulpmiddelen van het VAPH via koc@vaph.be.
 • Hebt u een concrete vraag over uw lopende aanvraag voor een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen, de factuur of de terugbetaling ervan?
  Dan kunt u contact opnemen met het kantoor van het VAPH in uw provincie via www.vaph.be/contacteer-ons.

Naar de hulpmiddelendatabank