Extra houvast nodig? Een beugel of handgreep kan helpen

Als u moeilijk kunt rechtstaan van het toilet of niet veilig in en uit de douche of het bad kunt stappen omdat u weinig kracht hebt in een of beide benen, kan een extra steun u helpen om die transfers gemakkelijker en veiliger te maken. Ook als u minder stabiel staat en stapt kunt u extra steun nodig hebben.

Vaak kan een beugel of een handgreep u de extra steun en houvast geven die u nodig hebt bij transfers of verplaatsingen. Beugels of handgrepen bestaan in verschillende vormen en maten.

Eenvoudige, rechte handgrepen zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels, maar zitten vaak ook in het assortiment van doe-het-zelf zaken. De beugelvormige grepen die naast het toilet geplaatst worden, zijn vooral in gespecialiseerde winkels terug te vinden.

Welke handgreep u kiest, en hoe u hem plaatst, hangt af van de manier waarop u hem wilt gebruiken. Bij de plaatsing van een handgreep vlak bij het toilet, moet u bijvoorbeeld op het volgende letten:

  • Lukt het u het best om u op te duwen tot stand? Dan hoeft de beugel niet voorbij de voorzijde van het toilet te reiken. U duwt zich op aan de beugel terwijl u uw arm naast uw lichaam strekt en komt zo tot stand.
  • Vindt u het makkelijker om u op te trekken? Dan bevestigt u de beugel wat hoger en reikt de voorkant van de beugel 20 cm voorbij uw zitpositie zodat u door te trekken naar voor en naar boven beweegt en zo tot stand komt.

Om een transfer ‘van zit naar zit’ te maken, bijvoorbeeld van het toilet naar de rolstoel, kunt u kiezen voor de combinatie van een vaste handgreep op de wand en een opklapbare beugel naast het toilet die weggeklapt kan worden tijdens de verplaatsing. 

Beugels of handgrepen worden meestal op een wand bevestigd. Om ze veilig te kunnen gebruiken, is het heel belangrijk dat ze stevig vastgemaakt zijn. Als u een beugel of handgreep niet stevig kunt vastmaken, kan ervoor gekozen worden om de wand te verstevigen, bijvoorbeeld met een contraplaat. U kunt ook kiezen voor een beugel met een extra steunpoot. Die rust op de vloer, zodat de belasting verdeeld wordt over de vloer en de wand. De beugel op een statief plaatsen, is een andere mogelijkheid. Ga zeker na of er zich geen leidingen in de vloer bevinden. Een staaf die geklemd wordt tussen de vloer en het plafond, kan dan weer een hulp zijn om veilig uit het bed of de zetel te komen.

Een handgreep is meestal een ‘vast’ element, maar er bestaan ook handgrepen die verplaatsbaar zijn, zoals handgrepen die vastgemaakt worden met zuignappen. Bij die handgrepen is het belangrijk dat de wanden glad zijn om een veilige bevestiging te garanderen. Verplaatsbare handgrepen of beugels zijn een oplossing als bevestiging aan de wand of op de vloer niet kan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in een huurwoning als u geen toelating hebt om iets in de wand te bevestigen, op vakantie, als u op bezoek gaat bij familie …

U kunt kiezen uit een groot gamma aan beugels en handgrepen. In de hulpmiddelendatabank vindt u een overzicht van in Vlaanderen verkrijgbare handgrepen. Uitproberen wat voor u het best werkt, is een goed begin als u uw zelfstandigheid en veiligheid wilt verbeteren. Uw kinesist, ergotherapeut of een andere professional die bij uw behandeling betrokken is, kan u eventueel adviseren. 

Personen die erkend zijn als persoon met een handicap en voor wie aangetoond is dat een handgreep noodzakelijk is, kunnen een tegemoetkoming krijgen van het VAPH. Als u nog niet erkend bent als persoon met een handicap, kunt u een aanvraag starten bij een multidisciplinair team. Als u al erkend bent als persoon met een handicap en eerder al een tegemoetkoming vroeg voor hulpmiddelen, kunt u een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen via een vereenvoudigde aanvraag.

Lees meer over tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen 

Lees alle nieuwsberichten