Hulpmiddel in de kijker: doucherolstoel

Als u stabiel kunt zitten, maar niet kunt stappen, kan een doucherolstoel of zelfrijder uw dagelijkse verzorging gemakkelijker maken. Dat is een waterbestendige rolstoel met grote wielen (24 inch) met hoepels. Om de hoepels te kunnen bedienen, moet u voldoende kracht en reikwijdte in uw armen hebben.

Met een doucherolstoel kunt u zich rijdend verplaatsen van de slaapkamer naar de badkamer en zich verzorgen, zonder extra transfers te moeten uitvoeren.

Doordat in de zitting van de doucherolstoel een toiletopening voorzien is, kunt u de stoel over een standaardtoilet rijden. Zo kunt u een overstap van de rolstoel naar het toilet vermijden. Als u over een inloopdouche beschikt, kunt u met de zelfrijder de douche inrijden en zich wassen. U hoeft dan niet over te stappen naar een zitje in de douche. Doordat u minder vaak moet overstappen, is uw dagelijkse verzorging minder belastend.

Bij de meeste doucherolstoelen kan een toiletemmer onder de zitting geplaatst worden, waardoor de stoel ook gebruikt kan worden als toiletstoel.

Lees meer in de hulpmiddelenfiche en Vlibank

foto van een doucherolstoel

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen