Inductiekoken toegankelijk voor blinden en slechtzienden dankzij 3D-printing

Wie tegenwoordig een nieuwe keuken plaatst of een keuken renoveert, komt snel terecht bij de keuze voor een inductiekookvuur. Een inductiekookvuur is veiliger dan een gasfornuis, want er is geen open vlam. Het is ook efficiënter dan een halogeen of keramisch model of een klassiek elektrisch kookfornuis. 

Wie slechtziend of blind is, voelt de inductiekookplaat als een grote gladde oppervlakte zonder enige voelbare aanduidingen. Dat maakt het moeilijk om de kookpotten op de juiste plaats te zetten. Ook het ingebouwde aanraakpaneel is dikwijls niet of slecht bruikbaar door slechtzienden. Blinden kunnen uiteraard het bedieningspaneel niet zien. Doordat er geen voelbare draaiknoppen meer zijn, biedt het paneel geen enkele houvast over welke kookzone actief is en hoe hoog ze staat ingesteld. 

Om alvast tegemoet te komen aan het probleem van de locatie van de kookzones en de plaats van de bedieningselementen, bracht een Duitse firma op maat gemaakte kookmallen voor inductiekookplaten op de markt. 

Dankzij de driedimensionale (3D) printtechniek biedt de firma de mogelijkheid om in principe voor elke inductiekookplaat een geschikte kookmal te maken in hittebestendige kunststof. De mallen kunnen op de hoeken of op de zijkant van de kookplaat geplaatst worden en gidsen de gebruiker naar de juiste plaats op het egale kookoppervlak. Zowel de plaats van de kookzones als de plaats van de bedieningstoetsen kan met de kookmallen voelbaar gemarkeerd worden. Om het sjabloon voor het bedieningspaneel op de juiste plaats te positioneren wordt een centreerstuk meegeleverd.

De drie afbeeldingen hieronder tonen verschillenden kookmallen:

 

foto van een kookmal

foto van een kookmalfoto van een kookmal


Momenteel zijn de kookmallen alleen rechtstreeks te bestellen bij de Duitse fabrikant. U kunt er meer details over lezen in de online hulpmiddelendatabank van het VAPH.

Naar de hulpmiddelendatabank 

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen