N-Vibe: op weg met trillende polsbandjes

Zowat iedereen is ondertussen vertrouwd met de sprekende gps die u de weg naar uw bestemming wijst in de auto, op de motor, te voet of met de fiets. Wie goed ziet en zich ergert aan de computerstem kan ervoor kiezen om die uit te zetten en de route-aanduidingen alleen visueel te volgen op het scherm. 

Personen met een visuele beperking gebruiken vaak sprekende en toegankelijke gps-systemen, al dan niet uitgevoerd op een smartphone. Maar die systemen kunnen door hun gesproken instructies (te) veel van de aandacht opeisen die ze hard nodig hebben om de route veilig te lopen of een blindengeleidehond aan te sturen. 

De N-Vibe

Om als blinde of slechtziende zelfstandig de weg te vinden naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde warme bakker of het reisbureau is er sinds kort een nieuw innoverend hulpmiddel bij gekomen: de N-Vibe. Die werd speciaal voor de doelgroep ontwikkeld in Frankrijk. Het systeem bestaat uit twee trillende armbandjes en een app op de smartphone. De armbandjes hebben een batterij en staan draadloos (via bluetooth) in verbinding met de smartphone. Nadat ze opgeladen zijn op het draadloze oplaadstation, hebben ze een autonomie van meerdere dagen. De bijhorende app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en is goed toegankelijk, met grote contrastrijke knoppen (grote pictogrammen en grote tekst) voor slechtzienden en goede spraakweergave voor blinden. Zowel de taal op het scherm als de gesproken berichten zijn in het Nederlands.

De gebruiker krijgt route-aanwijzingen via trillingen in de polsbandjes en hoeft niet meer te luisteren naar de gesproken routebegeleiding. Daardoor kan hij zijn aandacht beter houden bij omgevingsgeluiden (aankomend verkeer) en sturing van de blindengeleidehond. Hij kan als het ware ‘gehoorloos’ gegidst worden.

foto van man die smartphone vasthoudt en de polsbandjes N-vibe draagt + logo N-vibe

Hoe werken de trillingen?

Een lange trilling van het rechterpolsbandje betekent dat u binnen 25 meter een straat rechts moet indraaien. Een korte trilling van het rechterpolsbandje betekent dat u onmiddellijk een straat rechts moet indraaien. Trilt het linkerpolsbandje, dan moet u uiteraard links afslaan. Een gelijktijdige trilling van de beide polsbandjes betekent dat u nog steeds het juiste traject volgt. Als beide bandjes afwisselend links en rechts blijven trillen, bent u verkeerd gelopen en keert u het best terug, waarna de N-Vibe u weer op de goede weg zet. Voelt u beide polsbandjes drie keer na elkaar trillen, dan bent u op uw bestemming aangekomen. 

Na berekening van de route vraagt de N-Vibe om met het toestel rondom uw as te draaien. Daardoor kan het kompas de richting bepalen waarin u moet vertrekken. Zodra u in de juiste richting staat, trillen beide polsbandjes lang en kunt u beginnen lopen. Deze kompasfunctie is een sterk pluspunt omdat die ervoor zorgt dat u steeds in de juiste richting vertrekt.

Wat kan er nog meer?

U kunt veelgebruikte bestemmingen bewaren als favorieten. Met de simulatie kunt u een route overlopen (memoriseren) die u later gaat lopen. Met de optie ‘in de buurt’ komt u te weten welke interessante plaatsen (café, geldautomaat, ziekenhuis, station …) zich in uw omgeving bevinden. Verder kunt u via de app het batterijniveau van de polsbandjes te weten komen.

Waarmee moet u rekening houden?

Tijdens het lopen van een route gelden dezelfde typische kenmerken die ook voor de klassieke gps-navigatie-apps met spraakweergave gelden. De nauwkeurigheid is beperkt en niet altijd voldoende voor voetgangers. Wegen en kruispunten kunnen ingewikkeld zijn: dat maakt dat N-Vibe een hulpje is, maar geen garantie voor het vinden van uw bestemming. N-Vibe is slechts complementair bij de basismobiliteitstechnieken waar u als gebruiker van een witte stok of een blindengeleidehond over moet beschikken.

Kostprijs

De kostprijs (als maandelijkse bijdrage of als aankoop) is te vinden op de website van de fabrikant. Daar kunt u ook een proefperiode van een maand vragen. 

Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘N-Vibe: je weg vinden met trillende polsbandjes’ uit Infovisie MagaZIEN van maart 2021 door Blindenzorg Licht & Liefde.

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen