Sprekende bakens wijzen blinden en slechtzienden de weg in Brugge

Achter het station van Brugge bevindt zich een groot plein waar fietsers en voetgangers door elkaar bewegen. Het plein maakt deel uit van een balkonrotonde om autoverkeer te scheiden van trage weggebruikers en werd begin 2015 afgewerkt. Het plein is voorzien van voelbare tegels (gidslijnen). In combinatie met natuurlijke gidslijnen (hekwerk en hoge borduren) kunt u er als blinde of slechtziende veilig bewegen. Maar om op het uitgestrekte plein ook zelfstandig uw weg te vinden, moet u weten in welke richting u moet lopen. 

In de zomer van 2019 investeerde de stad Brugge in een proefproject door zeven sprekende bakens op cruciale locaties te plaatsen rondom het plein. Door middel van de gratis app myMOVEO kunt u op uw smartphone (iOS of Android) de boodschap van de sprekende bakens activeren. De bakens zeggen waar u bent en in welke richting u kunt lopen. 

Een medewerker van het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC) van het VAPH testte het systeem uit op een Android-smartphone. 

U wordt naar de bakens geleid door de eerder genoemde gidslijnen. Als u het station verlaat, zet u de app aan die automatisch uw draadloze bluetoothverbinding activeert om contact te leggen met de sprekende bakens. Sommige bakens staan dicht bij elkaar waardoor u een beetje moet gokken welke baken start met spreken. U kunt de geluidstoon of de gesproken boodschap activeren, of beide. De boodschap is alleen beschikbaar in het Nederlands. Tijdens de test wilden sommige bakens eerst niet spreken. Maar na een herstart van de smartphone, werkten ze wel. De lay-out van de app is op slechtzienden gericht met grote en contrastrijke tekst en met pictogrammen. Volgens de fabrikant moet de app compatibel zijn met de toegankelijkheidssoftware die spraak toevoegt aan de app.

De sprekende bakens zijn van Franse makelij. Het systeem kan niet alleen door blinden en slechtzienden gebruikt worden. Iedereen die de app op zijn smartphone installeert, kan gebruik maken van de sprekende bakens.

foto van de balise sonore okeenea      foto van startscherm app My MOVEO op smartphone

 

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen

Lees alle nieuwsberichten