Tool om zelfstandig met de trein te (leren) reizen

getekende trein + Europees logo 'easy to read'

Niet alleen personen met een fysieke beperking kunnen moeilijkheden ondervinden als ze met de trein willen reizen. Ook voor wie een verstandelijke handicap heeft of te kampen heeft met begrips-, oriëntatie- of andere problemen is met de trein reizen vaak niet vanzelfsprekend. Daarom heeft de NMBS een tool ontwikkeld om zelfstandig met de trein te (leren) reizen: ‘Ik durf de trein te nemen’.

Waaruit bestaat de tool?

De tool bestaat uit drie modules :

  • een  handleiding voor het gebruik van de leergids
  • de leergids zelf, die door een begeleider kan worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker
  • een databank van foto’s en pictogrammen

Waar vindt u de tool?

U vindt de tool op de website van de NMBS. Klik in het menu op ‘Je reis voorbereiden’ en daarna op ‘Reizigers met beperkte mobiliteit’. Kies daar voor ‘Leergids Ik durf de trein te nemen’.

Voor wie is de tool bedoeld?

De tool is bedoeld voor mensen die moeite hebben om te begrijpen en te weten waar ze naartoe moeten. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking, maar ook om mensen met autisme, analfabeten, buitenlandse mensen die een andere taal spreken, oudere mensen, kinderen en  zo meer.

De tool is ook bedoeld voor begeleiders van mensen met een beperking. Zij kunnen de gids aanpassen aan de noden van de persoon met een beperking en een gepersonaliseerd kaartje afdrukken om hulp te vragen tijdens de treinreis.

Wie heeft de tool gemaakt?

De NMBS heeft de tool gemaakt in samenwerking met personen met begrips- en oriëntatieproblemen en met verenigingen die deskundig zijn op dit gebied.

Lees meer over de tool op de website van de NMBS