Uw budget inzetten bij een groenezorginitiatief

Beschikt u over een persoonsvolgend budget (PVB) of een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en doet u een beroep op ondersteuning door een groenezorginitiatief? Dan moet u, afhankelijk van uw type budget, rekening houden met bepaalde regels.

Wat is een groenezorginitiatief?

Een groenezorginitiatief is een initiatief van een bedrijf, vereniging of particulier waarin activiteiten van land- of tuinbouwproductie of andere activiteiten die betrekking hebben op de omgang met planten of dieren, deel uitmaken van de dagactiviteiten voor mensen uit kwetsbare groepen. Die activiteiten gebeuren onder begeleiding.

Voorbeelden van groenezorginitiatieven zijn bijvoorbeeld een zorgboerderij, een dierenasiel, een dierenpension en een belevingshoeve.

Besteding van uw budget

Persoonsvolgend budget

Wie een persoonsvolgend budget (PVB) heeft, kan dat besteden aan dagondersteuning op basis van een overeenkomst met een groenezorginitiatief dat geregistreerd is bij het VAPH. Die ondersteuning kunt u alleen betalen via het cashsysteem, niet via het vouchersysteem.

Persoonlijke-assistentiebudget

Wie een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) heeft, kan dat niet besteden aan dagbesteding die geboden wordt via het groenezorginitiatief.

Praktische, inhoudelijke en organisatorische hulp of ondersteuning door een persoonlijke assistent bij het uitoefenen van een dagactiviteit kunt u wel betalen met het persoonlijke-assistentiebudget. Ook als het gaat om een dagactiviteit bij een groenezorginitiatief. U dient dan de overeenkomst met de persoonlijke assistent ter goedkeuring in bij het VAPH en niet de overeenkomst met het groenezorginitiatief.

Lees meer over groenezorginitiatieven