Wat kunt u op reis betalen met uw budget?
Op vakantie kunt u de zorg en ondersteuning die u nodig hebt, zoals afgesproken in uw overeenkomst, betalen met uw persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB). Ook aangepast vervoer tijdens de reis behoort tot de mogelijkheden. Uw eigen reiskosten kunt u niet betalen met uw PAB of PVB.
Hoe kunt u uw zorg en ondersteuning op vakantie organiseren?
- U kunt uw individuele begeleider die u in dienst hebt, meenemen op vakantie. Het loon van uw individuele begeleider kunt u gewoon betalen met uw budget.
- U kunt een vrijwilliger meenemen op vakantie. Via het PAB of PVB kunnen vrijwilligers enkel vergoed worden via een overeenkomst met een vrijwilligersorganisatie.
- U kunt een overeenkomst sluiten met een student die geen naaste familie of gezinslid van u is. Als u als een minderjarige in dienst hebt, moet u hem informeren over zijn rechten en plichten als jobstudent. Informatie daarover vindt u op de website Student at work.
- U kunt op uw reisbestemming ook een overeenkomst sluiten met een buitenlandse begeleider of een buitenlandse organisatie voor ondersteuning in een een-op-eenrelatie.
Welke andere kosten kunt u betalen met uw budget?
Met uw budget kunt u ook restaurantkosten, inkomtickets, reiskosten (bus, trein, tram, vliegtuig …) en overnachtingskosten van uw begeleider of assistent betalen. Meerderjarige PVB-budgethouders kunnen die kosten betalen via het vrij besteedbaar deel. Daarvoor hoeven ze geen bewijzen bij te houden.
Minderjarige PAB-budgethouders kunnen die kosten betalen via de indirecte kosten. Die bedragen maximaal 5 % van het jaarbudget. PAB-budgethouders moeten elke uitgave kunnen bewijzen. Ze zijn verplicht om alle originele bewijzen van hun directe en indirecte kosten gedurende 7 jaar thuis te bewaren. Als het gaat om een ticket, dan moet op het ticket de naam van de (horeca)zaak of leverancier, de datum en de kostprijs staan.