Persoonsvolgend budget [PVB]

Infosessies 2016: starten met uw persoonsvolgend budget

Het VAPH organiseerde in samenwerking met de bijstandsorganisaties absoluut vzw, alin vzw en Onafhankelijk Leven vzw in het najaar van 2016 provinciale informatiesessies over het persoonsvolgend budget. We lichtten toe hoe u uw budget kunt besteden, welke administratieve verplichtingen er zijn en wie u kan helpen met uw budget.

De infosessies richtten zich tot meerderjarige personen met een handicap die nu al een persoonlijke-assistentiebudget of persoonsgebonden budget ontvangen of die nu al ondersteuning krijgen van een VAPH-voorziening.

Presentatie infosessie

oktober 2016

Het VAPH organiseerde in samenwerking met de bijstandsorganisaties absoluut vzw, alin vzw en Onafhankelijk Leven vzw eind oktober en begin november provinciale informatiesessies over het persoonsvolgend budget. We lichtten toe hoe u uw budget kunt besteden, welke administratieve verplichtingen er zijn en wie u kan helpen met uw budget.

Filmopname

De infosessie in Gent, op 14 november 2016, werd gefilmd. Hieronder vindt u per onderwerp de opname van de infosessie. Elk filmfragment is beschikbaar in Vlaamse Gebarentaal.

Inleiding

Deze opname bevat de verwelkoming en biedt een overzicht van de onderwerpen die in de infosessie behandeld worden.

Wat betekent persoonsvolgende financiering?

Dit filmpje schetst de basis van de persoonsvolgende financiering en situeert het nieuwe financieringssysteem binnen andere maatregelen voor personen met een handicap.

Hoe kan ik mijn budget besteden?

Deze opname beschrijft de mogelijkheden met het cash- en vouchersysteem. Wat u met uw budget wel en niet kunt betalen alsook bij wie en hoe u uw budget kunt besteden komen aan bod in dit filmpje. Tot slot wordt uitgelegd of u geld moet voorschieten en op welke wijze u uw kosten moet verantwoorden.

Welk gevolg heeft de stap naar een persoonsvolgend budget voor mij?

Dit fragment start met de beschrijving van de overstap van uw huidige ondersteuning naar een persoonsvolgend budget. Vervolgens wordt ingegaan op de garantie van de continuïteit van uw huidige ondersteuning, de mogelijkheden tot het gebruik van het budget in cash, voucher of een combinatie van beide.

Hoe regel ik de administratie van mijn persoonsvolgend budget?

Dit filmpje biedt een overzicht van de stappen die u moet zetten als u uw budget ofwel cash of via een voucher gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, het betalen van uw facturen en het opvolgen van uw dossier via mijnvaph.be.

U staat er niet alleen voor

Deze opname biedt u een overzicht van de mogelijkheden waarvoor u beroep kunt doen op een bijstandsorganisatie. In dit fragment stellen zich reeds drie door het VAPH erkende en gesubsidieerde bijstandsorganisaties voor: absoluut vzw, alin vzw en Onafhankelijk Leven vzw.