“Een goed opgeleide assistentiehond is goud waard”

“Assistentiehond Nibbels is mijn beste vriend en toeverlaat. Hij geeft me mijn zelfstandigheid terug”, zegt Ann Van Beveren. Mark van Gelder (Canisha) wijst op het belang van een goed opgeleide hond door een erkende assistentiehondenschool.

 

Kies voor een erkende assistentiehondenschool

MARK VAN GELDER, BESTUURDER ASSISTENTIEHONDENSCHOOL CANISHA
Dit is Nibbels en ik ben Ann. Ik gebruik Nibbels heel de dag door om zelfstandig te zijn. Hij raapt alles op wat ik op de grond laat vallen. Hij trekt kasten open en haalt er de dingen uit dit ik nodig heb. Hij doet ’s avonds ook mijn kleren uit, mijn kousen uit. Hij haalt ook de was uit de wasmachine en steekt de was in de wasmachine. Hij draagt zakjes die ik zelf niet kan dragen. Hij loopt ook heel de dag naast mij. Als ik dan de neiging heb om te vallen kan ik op hem steunen. Ik heb Nibbels ondertussen al 5 jaar. Hij is ook mijn beste vriend geworden. Ik heb 5 of 6 jaar geleden een aanvraag ingediend bij vzw Canisha. Dat is een organisatie uit Deinze die assistentiehonden opleidt.
Ik ben Mark van Gelder. Ik ben centrumverantwoordelijke bij Canish vzw, een door de Vlaamse overheid erkende assistentiehondenschool die hulphonden opleidt voor mensen met een motorische beperking, hoorhonden voor mensen met auditieve problemen en autismehonden voor mensen met vastgesteld autisme. Daarnaast ben ik voorzitter van de Belgian Assistance Dog Federation, het overkoepelend orgaan in België dat assistentiehondenscholen verenigt die geaccrediteerd zijn door ADI (Assistance Dogs International) of IGDF (International Guide Dog Federation). Het opleiden van een assistentiehond is iets wat vrij lang duurt. De gemiddelde opleiding duurt 2 jaar, waarvan ongeveer 18 maanden in een gastgezin, waar wij als vereniging heel veel nood aan
hebben om assistentiehonden te kunnen opleiden. Deze mensen worden gedurende die periode begeleid door een van onze trainers om zo uiteindelijk te komen tot een hond die de basisvaardigheden kent, die dan na 18 maanden in afwerkingsfase gaat bij een van onze trainers om dan uiteindelijk na plus minus 2 jaar geplaatst te worden bij mensen met ofwel motorische beperking, autisme of gehoorproblemen. De vereniging draait heel erg op vrijwilligers, waarvan de gastgezinnen op dit moment de belangrijkste zijn. Zonder gastgezinnen kunnen wij geen honden opleiden.
Ik zei daarnet dat we een erkende vereniging zijn in België. Om een erkende vereniging te worden moet je door de Vlaamse overheid erkend worden. En die heeft in 2013 een orgaan opgericht, Celma (Cel ‘Machtiging Assistentiehondenscholen’), die bepaalt of wat je doet voldoet aan de regels die de Vlaamse overheid oplegt.
Wil je meer weten over Canisha vzw of over de Cel ‘Machtiging Assistentiehondenscholen’, kijk het naar het volgend artikel in Sterk.