Samen in de potten roeren!

De cursus 'Koken voor mensen met een beperking' van CVO KISP, brengt mensen bij elkaar. Lesgeefster Sabine De Coninck en cursist Stijn Vangeyte vertellen er alles over.

Sabine De Coninck

Ik ben Sabine De Coninck. Ik geef een 33-tal jaar les in CVO KISP. Op een gegeven moment hebben ze mij gevraagd om les te geven aan mensen met een beperking. Een goede zes jaar geleden. Ik ben daar toch wel een beetje met een klein hartje aan begonnen. Maar nu ik het doe zou ik het niet meer kunnen missen. Het is een fantastisch verloop geworden. Het is een grote verscheidenheid aan beperkingen. Er zijn mensen met een fysieke beperking, met een mentale beperking, mensen met autisme… allerhande. Maar dat maakt het ook boeiend, die verscheidenheid. Zij hebben respect voor mekaar, ze vullen mekaar aan in hun beperkingen. Dat maakt het ook heel mooi. Dus uiteindelijk is het meer dan alleen maar kookles en leren koken. Het is ook een mooie vriendschapsband, ze hebben sociaal contact, het is voor hen een beetje een uitlaatklep. Dat maakt het heel prachtig en heel tof. Voor mij is het een geslaagde les wanneer ze met een grote glimlach naar huis gaan. Niet alleen hun buikje lekker vol gegeten hebben maar echt met een opgewekte stemming zeggen: ‘Oh, ik kijk al uit naar de volgende les, want het was echt weer een geslaagde voormiddag.’

Stijn Vangeyte

Ik ben Stijn Vangeyte. Ik kom uit Ninove. In 2002 ben ik aangereden door een camion. Het is hier een stressloze situatie omdat je samen met lotgenoten zit en je je niet hoeft te forceren voor een of ander. Omdat ze hier rekening houden met je beperking. Het is een speciale opleiding daarvoor. Ondertussen ken ik hier iedereen en veel mensen van de school ook al. Het is – laat ons zeggen – zoals mensen die een hobby uitoefenen. Dus, ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Zoiets in die zin. Dat is dus plezant en daarom dat ik hier blijf komen.