Uw persoonsvolgend budget opstarten in cash in het e-loket Mijn VAPH

Sinds 2 september 2021 is de look van het e-loket licht veranderd en vindt u informatie op andere plaatsen dan vroeger. Inhoudelijk is er niets veranderd. De filmpjes worden binnenkort aangepast.

In deze video leggen we uit hoe u uw persoonsvolgend budget in cash opstart in het e-loket Mijn VAPH.

Als u een persoonsvolgend budget hebt en u ervoor gekozen hebt om dat budget te besteden in cash,dan kunt u uw budget opstarten via het e-loket Mijn VAPH.

Om uw budget op te starten, moet u eerst een overeenkomst sluiten met een zorgaanbieder en die overeenkomst registreren bij het VAPH. Hoe u dat doet, ziet u in de video over overeenkomsten registreren op www.vaph.be.

Zodra de overeenkomst is goedgekeurd, kunt u het formulier ‘starten met cash’ invullen.

Dat kunt u in het e-loket Mijn VAPH op twee manieren doen:

  • rechtstreeks via de knop ‘Formulier Starten met cash’ op de startpagina - dat is de pagina die u ziet zodra u ingelogd bent -
  • of, via het menu ‘Persoonlijk budget’.

In deze video leggen we de werkwijze via persoonlijk budget uit.

Klik bovenaan in de blauwe balk op Persoonlijk budget.

Scroll naar beneden ... en klik op de link ‘Formulier starten met cash’.

In het formulier ‘Starten met cash’ moet u een aantal gegevens invullen. De velden die u verplicht moet invullen, zijn aangeduid met een sterretje. In de handleiding van Mijn VAPH leest u welke gegevens u in welke velden moet invullen.

Als u het formulier invult als wettelijk vertegenwoordiger van de persoon een handicap, dan selecteert u ‘Nee’ als antwoord op de vraag of u zelf de budgethouder bent. U selecteert dan in welke hoedanigheid u optreedt voor de persoon met de handicap en u vult uw gegevens verder aan in het formulier.

Als u het formulier invult als persoon met een handicap en u ook zelf budgethouder bent, dan selecteert u ‘ja’, scrollt u naar beneden en vult u de velden in vanaf het deel ‘Gegevens van de budgetrekening’.

U moet een bewijs van uw rekeningnummer toevoegen om aan te tonen dat het rekeningnummer op naam staat van de opgegeven rekeninghouder.

Klik daarvoor op de knop ‘Bestand kiezen’.

Selecteer het bestand op uw computer.

Het bestand is nu toegevoegd.

Als u alle nodige velden hebt ingevuld, klikt u op ‘Verzenden’.

Het formulier is nu geregistreerd.

Binnen de 30 kalenderdagen zal het VAPH een terugvorderbaar voorschot storten op uw budgetrekening. Vanaf dan kunt ude personen en organisaties die u ondersteunen, betalen via uw budgetrekening.