Af en toe nood aan begeleiding
Via rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat zijn maximum 51 begeleidingen of 36 mobiele begeleidingen of 91 groepsbegeleidingen per jaar.
De VAPH-zorgaanbieders bieden ondersteuning aan personen met een handicap. Sommige organisaties zijn gericht op minderjarigen, anderen op meerderjarigen. Sommige ondersteuningsvormen zijn rechtstreeks toegankelijk, voor andere moet u een aanvraag indienen.
Hulp bij de organisatie van uw dagelijkse activiteiten
Bent u op zoek naar begeleiding zoals hulp bij de organisatie van uw huishouden, opvoedingsondersteuning voor uw kinderen, leren zelfstandig wonen ...?
Via rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat zijn maximum 51 begeleidingen of 36 mobiele begeleidingen of 91 groepsbegeleidingen per jaar.
Wie nood heeft aan intensieve begeleiding, kan een aanvraag indienen voor begeleiding in of door een multifunctioneel centrum (minderjarigen) of een persoonsvolgend budget (meerderjarigen) aanvragen.
Aangepaste dagopvang of dagondersteuning
Bent u op zoek naar een aangepaste dagopvang of dagondersteuning?
Via rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat is maximum 91 dagen per jaar of 36 dagen in combinatie met overnachting.
Wie nood heeft aan intensieve begeleiding, kan een aanvraag indienen voor dagopvang in of door een multifunctioneel centrum (minderjarigen) of een persoonsvolgend budget (meerderjarigen) aanvragen.
Opvang tijdens de nacht
Bent u op zoek naar opvang tijdens de nacht? Of hebt u intensieve ondersteuning nodig om alleen of in groep te wonen?
Via rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat is maximum 61 nachten per jaar of 36 nachten in combinatie met dagopvang.
Wie nood heeft aan intensief verblijf of intensieve woonondersteuning, kan een aanvraag indienen voor verblijf in een multifunctioneel centrum (minderjarigen) of een persoonsvolgend budget (meerderjarigen) aanvragen.
Binnen de sector personen met een handicap bestaat er een specifiek aanbod voor geïnterneerde personen met een handicap. Het gaat om aangepaste dagbesteding in de gevangenis, rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH), ondersteuning vanuit forensische VAPH-units en ondersteuning bij een geregistreerde vergunde zorgaanbieder voor geïnterneerden.
Rechtstreeks toegankelijke hulp
Projecten voor personen met een handicap in de gevangenis
Forensische VAPH-units
Geregistreerde vergunde zorgaanbieders voor geïnterneerden
De procedure ‘zorgcontinuïteit’ wordt in kader van geformuleerde doelstellingen en acties in de beleidsnota 2019-2024 bijgestuurd. Personen die als minderjarige zorg en ondersteuning gefinancierd kregen door het VAPH via niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpverlening kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een automatische terbeschikkingstelling van een persoonsvolgend budget meerderjarigen.
De nood aan ondersteuning kan schommelen en dus toenemen of afnemen in de loop van de tijd of soms ook plots nodig zijn. Er is dan ook de nodige flexibiliteit nodig om daaraan tegemoet te komen.
Personen met een handicap en gezinnen met kinderen met een handicap moeten kunnen rekenen op kwaliteitsvolle ondersteuning.