8 december 2022

Budgetlijnen 2023 zichtbaar in Mijn VAPH

Vanaf deze week kunnen budgethouders hun budgetlijn voor het jaar 2023 raadplegen. Die zullen ze kunnen zien via het menu ‘Persoonlijk Budget’ > ‘Archief’.

[[{"fid":"50816","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","style":"width:75%","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Op de overzichtspagina staat nog tot en met 31 december 2022 de budgetlijn voor 2022. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat automatisch aangepast en staat daar de budgetlijn voor 2023. 

Nieuwe werkwijze indexering (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering)

Een nieuwe budgetlijn houdt altijd rekening met een nieuwe indexering. De vorige jaren werd rekening gehouden met de gezondheidsindex van december van het voorgaande jaar. Zo hield men om de hoogte van de budgetlijn voor 2021  te bepalen, rekening met de gezondheidsindex van december 2020. 

Vanaf het budgetjaar 2023 wordt (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering) die regeling aangepast: er wordt rekening gehouden met de gezondheidsindex van november van het voorgaande jaar. Dat betekent dat het VAPH budgethouders voortaan ook sneller kan informeren over de hoogte van hun budget.

Concreet

De persoonlijke budgetten voor 2023 (jaarbedrag) worden berekend aan de hand van de volgende cijfers (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering):

  • Persoonlijke-assistentiebudget (PAB): de budgetten worden met 10,96 % verhoogd. 
  • Persoonsvolgend budget (PVB): de omslagsleutel van punten naar euro’s wordt verhoogd van 928,51 euro naar 988,46 euro per zorggebonden punt.

Let op: Die bedragen gaan in vanaf 1 januari 2023. Voor de bedragen van 2022 kijkt u het  best naar de mededeling aan PAB- en PVB-budgethouders van 29 november 2022.

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen