Persoonsvolgend budget [PVB]

Zorg en ondersteuning op maat inkopen

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt kopen. Die zorg en ondersteuning kunt u kopen binnen uw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Aanvragen en besteden

Direct naar

 • Mededelingen aan PVB-budgethouders

  Houders van een persoonsvolgend budget worden op de hoogte gehouden van richtlijnen over de besteding van hun budget via mededelingen.

   

  Lees de mededelingen >

   

 • VAPH-ondersteuning voor meerderjarigen

  De mogelijkheden van hulpmiddelen, rechtstreeks toegankelijke hulp en het persoonsvolgend budget, uitgelegd in een animatiefilmpje

 • Vind ondersteuning in uw buurt

  Bent u op zoek naar ondersteuning in uw buurt?

  Op Zorgwijs.be kunt u zowel zoeken naar rechtstreeks toegankelijke hulp als zoeken naar ondersteuning die u betaalt met uw persoonsvolgend budget.

  Ook bijstandsorganisaties en gebruikersverenigingen met informatieloket voor personen met een handicap kunnen u helpen.

Uw ondersteuningsbudget beheren via Mijn VAPH

Via het e-loket mijnvaph.be kunt u of uw wettelijk vertegenwoordiger uw persoonlijk budget beheren.

E-loket

Meest gedownloade documenten

Nieuwsberichten

 • Aanpassing richtlijnen PAB en bestedingsregels PVB

  Er werden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd aan de richtlijnen voor de besteding van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en de bestedingsregels voor het persoonsvolgend budget (PVB).

 • Model-IDO’s: webinars en veelgestelde vragen

  De webinars over de modellen voor individuele dienstverleningsovereenkomsten (model-IDO’s) zijn achter de rug. U vindt de opnames, net als veelgestelde vragen en antwoorden, op de website.

 • Nieuwe model-IDO brengt klaarheid en geeft houvast

  Het VAPH stelt een nieuwe model-IDO voor. Gebruikers, zorgaanbieders en bijstandsorganisaties werkten eraan mee. De model-IDO is helder, juridisch sluitend en opgesteld in klare taal. Het gebruik ervan is niet verplicht, maar sterk aanbevolen. 

 • Gratis webinars over de model-IDO

  In april en mei organiseert het VAPH webinars over de model-IDO. Zowel mensen met een handicap, mensen uit hun netwerk, als professionals kunnen aan de webinars deelnemen. U wordt er geïnformeerd over de model-IDO en hoe u ermee aan de slag kunt gaan.