In de brochure ‘Uw rechten en plichten bij uw zorgaanbieder’ vindt u gedetailleerde informatie over zowel uw rechten als uw plichten als u gebruik maakt van ondersteuning bij vergunde zorgaanbieders, multifunctionele centra, diensten rechtstreeks toegankelijke hulp en diensten ondersteuningsplan.
In de brochure Rechtstreeks toegankelijke hulp leest u welke vormen van rechtstreeks toegankelijke hulp er zijn, wie er gebruik van kan maken en op welke manier, hoeveel hulp u kunt krijgen en wat u ervoor betaalt.
In deze brochure vindt u informatie over het zorgzwaarte-instrument (ZZI). Zorgzwaarte is een term voor de hoeveelheid ondersteuning of hulp die een persoon met een handicap nodig heeft in zijn dagelijkse leven. Die zorgzwaarte wordt gemeten met het zorgzwaarte-instrument (ZZI). Als u als meerderjarige persoon met een handicap een persoonsvolgend budget aanvraagt, wordt uw zorgzwaarte bepaald aan de hand van dat zorgzwaarte-instrument.
U leest in de brochure wat zorgzwaarte is en hoe het wordt bepaald, hoe het gesprek over uw zorgzwaarte verloopt en waarvoor het dient.
In de brochure ‘Wegwijs in het persoonsvolgend budget’ leest u wat een persoonsvolgend budget precies is, wat u ermee kunt betalen, en wie in aanmerking komt voor zo’n budget. U vindt er informatie over hoe u een persoonsvolgend budget kunt aanvragen, en op welke manier uw aanvraag beoordeeld en beslist wordt.
In deze brochure vindt u informatie over het persoonsvolgend budget voor meerderjarigen, welke zorg en ondersteuning ermee gekocht kan worden en hoe het opgestart en beheerd kan worden.
In deze brochure vindt u informatie over hoe u een hulpmiddel of aanpassing kunt vinden, hoe u een tegemoetkoming bij het VAPH kunt aanvragen en wie u daarbij kan helpen.
In de brochure Ondersteuning op maat voor minderjarigen leest u meer over welke vormen van ondersteuning er zijn voor minderjarigen met een handicap, hoe u die ondersteuning aanvraagt en waar u terecht kunt.
Een verkeersongeval, beroepsziekte, medische fout of ander ongeval kan ernstige gevolgen hebben. Soms leidt het tot een blijvende handicap.
In deze brochure vindt u informatie over de concrete toepassing van de principes van 'wettelijke subrogatie' en het 'cumulverbod'.
Met de European Disability Card kunnen personen met een handicap gemakkelijk toegang krijgen tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding in België en acht EU-lidstaten. De brochure maakt duidelijk of u in aanmerking komt om de kaart aan te vragen, op welke wijze u dat moet doen, waar u de kaart kunt gebruiken en welke voordelen u krijgt.
De European Disability Card is een nieuwe, gratis kaart voor personen met een handicap. De kaart geeft voordelen bij cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. In deze gemakkelijk leesbare brochure kunt u nagaan bij welke instanties u de kaart kunt krijgen.