8 december 2022

Budgetlijnen 2023 zichtbaar in Mijn VAPH

Vanaf deze week kunt u als budgethouder uw budgetlijn voor het jaar 2023 raadplegen. Die zult u kunnen zien via het menu ‘Persoonlijk Budget’ > ‘Archief’.

[[{"fid":"50816","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"screenshot van de budgetlijnen 2023 in Mijn VAPH","style":"width:75%","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Op de overzichtspagina ziet u nog tot en met 31 december 2022 uw budgetlijn voor 2022 staan. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat automatisch aangepast en ziet u daar uw budgetlijn voor 2023 staan. 

Nieuwe werkwijze indexering (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering)

Een nieuwe budgetlijn houdt altijd rekening met een nieuwe indexering. De vorige jaren werd rekening gehouden met de gezondheidsindex van december van het voorgaande jaar. Zo hield men om de hoogte van de budgetlijn voor 2021 te bepalen, rekening met de gezondheidsindex van december 2020. 

Vanaf het budgetjaar 2023 wordt (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering) die regeling aangepast: er wordt rekening gehouden met de gezondheidsindex van november van het voorgaande jaar. Dat betekent dat het VAPH u voortaan ook sneller kan informeren over de hoogte van uw budget. 

Concreet: 

De persoonlijke budgetten voor 2023 (jaarbedrag) worden berekend aan de hand van de volgende cijfers (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering): 

  • Persoonlijke-assistentiebudget (PAB): de budgetten worden met 10,96 % verhoogd. 
  • Persoonsvolgend budget (PVB): de omslagsleutel van punten naar euro’s wordt verhoogd van 928,51 euro naar 988,46 euro per zorggebonden punt.

Let op: Die bedragen gaan in vanaf 1 januari 2023. Voor de bedragen van 2022 kijkt u het best naar de mededeling aan PAB- en PVB-budgethouders van 29 november 2022

Hebt u vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen als u vragen hebt. Het team Budgetbesteding is telefonisch bereikbaar op het nummer 02 249 30 00, van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (op vrijdag en tijdens de maanden juli en augustus tot 16.00 uur). U kunt het team Budgetbesteding ook bereiken via budgetbesteding@vaph.be. 

Lees meer over persoonlijke budgetten