2 maart 2023

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat doet u als zorgverlener?

Als zorgverlener komt u vroeg of laat in aanraking met seksueel gedrag. Maar wanneer gaat dat gedrag over de grens? En hoe praat u erover met betrokkenen, ouders of collega’s? 
  
Het Sensoa Vlaggensysteem is een methodiek die u daar als professional mee helpt. U leert in te schatten wanneer de grens wordt overschreden, en u leert stap voor stap te reageren op een pedagogische manier.

Mag er dan helemaal niets meer? 

Natuurlijk wel! Seksueel gedrag is een belangrijk deel van het leven. Het Vlaggensysteem wil gezond seksueel gedrag daarom net stimuleren én grensoverschrijdend gedrag helpen te voorkomen. Er moet ruimte zijn voor seksueel gedrag met respect voor de integriteit van mensen. Daarom werkt het Sensoa Vlaggensysteem ook met groene vlaggen, voor situaties die perfect passen binnen de seksuele ontwikkeling en seksuele rechten van alle betrokkenen. 

Hoe werkt het Sensoa Vlaggensysteem?

De methodiek gebruikt 6 objectieve criteria waaraan u seksueel gedrag toetst. Op basis van uw inschatting, kent u daarna een vlag toe aan het gedrag. Gezond gedrag krijgt een groene vlag, grensoverschrijdend gedrag krijgt een gele, rode of zwarte vlag. Aan de hand van concrete casussen ontdekt u waar het verschil precies zit. 

Wat is de meerwaarde voor u?

  1. Schat ook moeilijke situaties in op een genuanceerde manier 
    Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan moeilijke en emotionele situaties veroorzaken. Objectieve criteria helpen u om op zo’n moment toch rustig en genuanceerd te blijven. 
  2. Maak seksueel gedrag bespreekbaar 
    Binnen elk zorgteam voelen mensen zich meer of minder comfortabel bij een gesprek over seksualiteit, maar het Vlaggensysteem biedt een gemeenschappelijke taal. Open communicatie werkt preventief: het creëert een cultuur waarin u vooraf over principes en afspraken kunt praten. U kunt samen nadenken over oplossingen voor het incident zich voordoet. 
  3. Reageer gepast op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag 
    Het Vlaggensysteem geeft u ook een reactiewijzer. Die helpt u als zorgverlener om gepast te reageren op alle betrokkenen na een incident. Het Sensoa Vlaggensysteem kan ook helpen om een reactiebeleid uit te werken binnen uw organisatie. 

Nu ook online

Vanaf nu kunt op uw eigen tempo kennismaken met de methodiek en meteen zelfstandig oefenen dankzij de gratis online cursus. 
  
U kunt gratis kennismaken met de nieuwe online cursus via Sensoa Academie(opent nieuw venster).

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen