25 mei 2023

Circuit Sortie brengt mensen met en zonder handicap samen

Circuit Sortie verbindt mensen op een inclusieve en originele manier. Door middel van zoekertjes kunnen mensen iemand vinden die samen met hen op pad gaat naar hun favoriete plek.

Daarvoor slaan Inter en Hart voor Handicap de handen in elkaar, met financiële steun vanuit het VAPH. Circuit Sortie is een van de projecten die in 2023 door het VAPH financieel worden ondersteund.

Reageer op een zoekertje via www.circuitsortie.be(opent nieuw venster) en leer elkaars wereld beter kennen. Kennismaken met elkaar kan via e-mail. Op de website staan ook tips over communicatie met mensen met autisme, doven en slechthorenden en mensen met een verstandelijke handicap.

Dat Circuit Sortie tot mooie vriendschappen kan leiden, toont het verhaal van Gitte en Inne.

Ik lees geregeld de zoekertjes op Circuit Sortie. Zie ik iets leuks, dan ga ik ervoor.

Inne Vennekens
Gitte en Inne kajakken samen
Foto: Gitte en Inne kajakken samen - bron: Circuit Sortie

Gitte Wens is 31 jaar en woont bij haar ouders. Ze heeft het syndroom van Down. Ze is goedlachs, sociaal en ze geniet met volle teugen van het leven. Via Circuit Sortie ontmoette ze Inne Vennekens.

Inne is zorgkundige. Ze werkt met mensen met een handicap, maar ze doet ook geregeld vrijwilligerswerk. “Mocht ikzelf moeilijk ter been zijn, dan zou ik ook willen dat iemand mij eens meeneemt”, zegt Inne. “Bovendien is het gewoon heel erg leuk.”

De dag dat Gitte en Inne elkaar voor het eerst ontmoetten, gingen ze kajakken op de Nete in Herentals. “Dat was spannend, maar heel tof”, herinnert Gitte zich. “Wat hebben we gelachen! Ik had vooraf één keer in een kajak gezeten. Dus ik kende er eigenlijk niet veel van. En Inne ook niet. Dat maakte het nog leuker. Ik voelde meteen dat het zou klikken tussen ons. Inne is een goede vriendin. 

Ik voelde meteen dat het zou klikken tussen ons. Inne is een goede vriendin.

Gitte Wens

“En Gitte is keilief”, zegt Inne. “Ik wist dat ze naar die dag had uitgekeken en ik wou er iets moois van maken. Voor ons allebei.”

“Ik lees geregeld de zoekertjes op Circuit Sortie”, zegt Inne. “Zie ik iets leuks, dan ga ik ervoor. Zo leer ik nieuwe mensen kennen. ”

U kunt het volledige verhaal van Gitte en Inne volgende maand lezen in het magazine Sterk. Bent u nog niet geabonneerd en wilt u Sterk graag thuis ontvangen? Neem een gratis abonnement.

Over de avonturen van Gitte en Inne bestaat ook een filmpje. Dat kunt u bekijken op YouTube(opent nieuw venster).