26 juni 2023

Aangepaste vrijetijdsactiviteiten voor personen met een handicap

vrouw met mentale handicap speelt buitenspel samen met assistente
Foto: Shutterstock

Het VAPH erkent en subsidieert twintig organisaties voor vrijetijdszorg. Die organisaties bieden aangepaste vrijetijdsactiviteiten aan voor personen met een handicap. Een erkenning als persoon met een handicap door het VAPH is niet vereist.

Aangepaste activiteiten

De meeste van de betrokken organisaties staan zelf in voor de aangepaste activiteiten. Voor kinderen en jongeren gaat het onder meer om speelpleinwerking, jeugdateliers en vakantiekampen. Voor volwassenen bieden de organisaties voor vrijetijdszorg onder meer clubwerking, reizen, cultuuruitstappen, ontmoetingscafés, vorming en sport aan.

Vrijetijdsbemiddeling

Een aantal organisaties legt eerder de nadruk op vrijetijdsbemiddeling: zij stimuleren en begeleiden de personen met een handicap in hun zoektocht naar een geschikte vrijetijdsorganisatie die zich niet specifiek tot personen met een handicap richt.

Vind een organisatie voor vrijetijdszorg

Ook bij andere organisaties kunt u terecht om uw vakantie en vrije tijd te helpen invullen. U leest er meer over in het vakantiedossier in de juni-editie van het magazine Sterk