26 juni 2023

Een persoonlijke-assistentiebudget combineren in de zomer

jong kind aan de rand van een fontein samen met haar mama
Foto: Shutterstock

Als houder van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kunt u uw budget onder andere inzetten in een multifunctioneel centrum (MFC). U kunt er dan voor kiezen om zorg en ondersteuning in te kopen met uw budget, of te combineren. In dat laatste geval verlaagt het VAPH uw budget a rato van de ondersteuning die u gebruikt binnen het multifunctioneel centrum. U geeft dat zelf door aan het VAPH met dit formulier, en het VAPH betaalt dan het multifunctioneel centrum rechtstreeks.

Maar in de zomermaanden kan het zijn dat u minder gebruikmaakt van de combinatieregeling met het multifunctioneel centrum. 
Zodra u 4 opeenvolgende weken (bijvoorbeeld de volledige maanden juli en augustus) minder gebruikmaakt van de ondersteuning, geeft u dat door aan het VAPH. Het VAPH past uw budget dan aan, en met dat hoger budget kunt u tijdens de zomermaanden andere ondersteuning inkopen. 

Dat betekent niet dat u dan helemaal géén gebruik meer mag maken van de ondersteuning van het multifunctioneel centrum. Als uw multifunctioneel centrum vakantiewerking organiseert, dan kunt u daar wel naartoe. Ondanks het feit dat uw budget werd verhoogd en zonder dat u daarvoor iets extra’s hoeft te betalen (behalve de persoonlijke bijdrage). 

U kunt deze regeling zien als een soort compensatie: de kerstvakantie, de paasvakantie … zijn allemaal korter dan 4 opeenvolgende weken. Dan wordt uw budget dus niet verhoogd als u even geen of minder gebruikmaakt van het multifunctioneel centrum. In de zomervakantie kunt u er dan op rekenen dat u wél een hoger budget hebt én de mogelijkheid om gebruik te maken van de vakantieregeling.