26 juni 2023

Zorg, assistentie en toegankelijkheid op vakantie

Als u een handicap hebt, zijn uitstapjes of op reis gaan niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig bestaan er handige websites waar u inspiratie kunt opdoen en informatie vindt over toegankelijkheid, zorg en assistentie. We zetten er enkele voor u in de kijker.

Visitflanders.com

Vlaanderen wil een aangenaam vakantieland zijn voor iedereen: jonge of iets oudere bezoekers, toeristen met of zonder een beperking of zorgvraag … Visitflanders.com(opent nieuw venster), de website van Toerisme Vlaanderen, helpt u dan ook graag op weg als u extra noden of vragen hebt tijdens uw vakantie of uitstap in Vlaanderen.

Op deze website vindt u heel wat informatie om uw reis of daguitstap in Vlaanderen voor te bereiden volgens uw specifieke noden en wensen. U kunt er zoeken naar vakantieverblijven, daguitstappen, eet- en drinkadresjes, evenementen ... die voor u geschikt zijn. U vindt er ook informatie over het regelen van aangepast vervoer, verzorging of hulpmiddelen op vakantie. De website biedt ook een overzicht van reisbureaus en organisaties die georganiseerde reizen aanbieden voor mensen die extra noden of wensen hebben op vakantie.

Naar de website van Visitflanders.com(opent nieuw venster)

Toegankelijk Vlaanderen

De website van Toegankelijk Vlaanderen(opent nieuw venster) (afgekort Toevla) biedt informatie over de toegankelijkheid van publieke gebouwen en andere voorzieningen, zoals hotels, cultuurcentra, sportcentra, restaurants … U vindt er in welke mate locaties zelfstandig, met hulp, of niet toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Via de zoekfunctie kunt u bijvoorbeeld zoeken naar types gebouwen en naar locaties met een aangepaste lift of parkeerplaats, gehoorondersteuning of voorzieningen in braille.

Via uitgebreid zoeken kunt u bij ‘verfijn’ ook zoeken naar alle toeristische accommodaties met een label A of A+.

Naar de website van Toegankelijk Vlaanderen(opent nieuw venster)

Zon, Zee ... Zorgeloos

Zin in een toegankelijk uitstapje aan de kust? In juli en augustus vindt u in de meeste kustgemeenten voorzieningen en assistenten die het strand toegankelijk maken.

Meer info over Zon, Zee … Zorgeloos(opent nieuw venster) 

Toegankelijke events

Gaat u ook wel eens graag naar een event? En hebt u een beperking en daarom wat meer voorzieningen nodig? Dan vindt u in de kalender van Toegankelijke evenementen op Uit In Vlaanderen(opent nieuw venster) een overzicht van events waar minstens 1 voorziening voor mensen met een beperking beschikbaar is. Dat kan een aangepast toilet zijn, voorbehouden parking, assistentie …
Er zijn ook evenementen die beroep doen op Inter voor hun toegankelijkheid. Met Inter-vrijwilligers om bezoekers met een beperking te helpen en informatie te geven, toegankelijkheidsmateriaal en extra faciliteiten.

Bekijk de evenementen waarop Inter aanwezig is(opent nieuw venster)

European Disability Card

Met de European Disability Card (EDC)(opent nieuw venster) kunt u aantonen dat u erkend bent voor een handicap, ook als die onzichtbaar is. De kaart geeft u bij bepaalde organisaties recht op voordelen in uw vrije tijd, zoals korting op een inkomticket voor een museum of betere toegang tot attracties in een pretpark. Op de website van de European Disability Card vindt u onder ‘Voordelen met de kaart’(opent nieuw venster) een overzicht van partners die voordelen aanbieden met de European Disability Card.

U kunt de kaart in België gebruiken en in zeven andere landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. In andere Europese landen, zoals Frankrijk of Duitsland, is de European Disability Card (nog) niet geldig.

Naar de website van de European Disability Card(opent nieuw venster)

Meer inspiratie vindt u in het vakantiedossier in de juni-editie van het gratis VAPH-magazine Sterk.