6 juli 2023

Het persoonlijke-assistentiebudget combineren in de zomer

Houders van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kunnen het budget onder andere inzetten in een multifunctioneel centrum (MFC). Ze kunnen kiezen om zorg en ondersteuning te kopen of te combineren. In dat laatste geval verlaagt het VAPH het budget a rato van de ondersteuning die gebruikt wordt binnen het multifunctioneel centrum. De budgethouder geeft de combinatie zelf door aan het VAPH met het formulier Melding van de combinatie van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) met andere zorgvormen.

Maar in de zomermaanden kan het zijn dat een budgethouder minder gebruikmaakt van de combinatieregeling met het multifunctioneel centrum. Zodra hij 4 opeenvolgende weken (bijvoorbeeld de volledige maanden juli en augustus) minder gebruikmaakt van de ondersteuning, dan moet dat worden doorgegeven aan het VAPH. Het VAPH past het budget dan aan, en met het hogere budget kan de budgethouder tijdens de zomermaanden andere ondersteuning kopen. 

Dat betekent niet dat de budgethouder dan helemaal géén gebruik meer mag maken van de ondersteuning van het multifunctioneel centrum. Als u als multifunctioneel centrum vakantiewerking organiseert, dan kan de budgethouder daar wel naartoe. Ondanks het feit dat het budget werd verhoogd en zonder dat de budgethouder daarvoor iets extra’s hoeft te betalen (behalve de persoonlijke bijdrage). 

Die regeling kan gezien worden als een soort compensatie: de kerstvakantie, de paasvakantie … zijn allemaal korter dan 4 opeenvolgende weken. Dan wordt het budget dus niet verhoogd als er even geen of minder gebruik wordt gemaakt van het multifunctioneel centrum. In de zomervakantie kan de budgethouder er dan op rekenen dat er wél een hoger budget is én hij de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van de vakantieregeling. 

Wilt u meer weten over combineren? Lees dan de mededeling aan houders van een PAB van 24 maart 2023

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen