6 juli 2023

Start nieuwe COVID-19-vaccinatiestrategie Vanaf midden september

Vlaanderen gaat vanaf midden september 2023 van start met de nieuwe COVID-19-vaccinatiestrategie. Er zullen geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. 

Voor de herfststrategie tegen COVID-19 volgt Vlaanderen het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 22 juni 2023 op. Aan de risicogroepen wordt het vaccin aanbevolen. Het gaat om iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. Voor hen wordt het aanbevolen dat zij zich vaccineren met het COVID-19-vaccin. Voor andere individuele personen zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, is vaccinatie niet specifiek aanbevolen maar staat het hen vrij om zich te laten vaccineren. 

Vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg. Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis.

Timing van de vaccinatie

Vaccinaties hebben een paar weken nodig om bescherming op te bouwen en worden dus best toegediend enkele weken voor er een piek van besmettingen opkomt. Voor COVID-19-vaccinatie betekent dat dat die best toegediend wordt voor eind oktober. Een najaarspiek van COVID-19-besmettingen wordt immers begin november 2023 verwacht.

Vaccinatie van personen met een handicap in een voorziening

Voor personen die in een voorziening verblijven, kunt u als voorziening zelf afspraken maken met de gebruikers en hun netwerk over de toediening van het vaccin. De persoon kan zichzelf laten vaccineren via zijn arts of apotheek of u kunt als voorziening samenwerken met een arts of een apotheek. 

Meer informatie over de vaccinatiecampagne vindt u op www.laatjevaccineren.be(opent nieuw venster).

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen