26 oktober 2023

Komt u ook naar de REVA-beurs op 7, 8 of 9 december?

Bezoek ons tijdens Reva 2023 op 7, 8 of 9 december op stand D2.17 in Flanders Expo, Gent

Op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 december vindt in Flanders Expo in Gent de REVA-beurs plaats. REVA is dé informatiebeurs voor mensen met een beperking, ouderen, mantelzorgers, dienstverleners en andere professionelen. Ook het VAPH is van de partij met een stand.

Aan de VAPH-infostand kunnen bezoekers terecht bij verschillende VAPH-medewerkers, die samen alles in goede banen zullen leiden. Maak alvast kennis met Joeri, Hadewych, Valerie en Rita van het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC), Jelle van de afdeling Dienstverlening Budgethouders en Sofie, maatschappelijk assistente van het interdisciplinair team (IDT) in Leuven. Zij vertellen in dit artikel waarom de REVA-beurs volgens hen zeker een bezoek waard is.

Waarom is de REVA-beurs een bezoek waard?

Sofie (maatschappelijk assistente, IDT Leuven): “De REVA-beurs is een heel toegankelijke beurs waar hulpmiddelen worden voorgesteld die het leven van mensen met een beperking kunnen vergemakkelijken of waarmee ze zelfstandiger kunnen leven. Het gaat om allerlei hulpmiddelen en aanpassingen die betrekking hebben op heel veel facetten van het leven, zoals huishouden en mobiliteit, maar ook wonen, vrije tijd en communicatie.”

Joeri (hulpmiddelenconsulent voor autoaanpassingen, KOC): “De REVA-beurs biedt een waardevolle gelegenheid voor mensen met een handicap om zich te informeren, te verbinden, te proberen en ondersteuning te vinden, wat kan leiden tot een verbeterde levenskwaliteit en meer inclusie in de samenleving.”

De REVA-beurs is een heel toegankelijke beurs waar hulpmiddelen worden voorgesteld die het leven van mensen met een beperking kunnen vergemakkelijken of waarmee ze zelfstandiger kunnen leven.

Sofie
maatschappelijk assistente, IDT Leuven

De REVA-beurs biedt voor elk wat wils. Zo worden er verschillende lezingen georganiseerd, en tal van exposanten hebben er een infostand. Ook het VAPH is van de partij met een stand.

Waarvoor kunnen mensen bij de VAPH-stand terecht?

Jelle (team budgetbesteding, ADB): “Personen kunnen bij de VAPH-stand terecht met hun vragen over het persoonlijke budget en de mogelijkheden ervan. Ze kunnen ook vragen rond de bijhorende administratie stellen.”

Hadewych (hulpmiddelenconsulent motoriek, KOC): “Mensen kunnen aan onze stand terecht voor informatie over het aanbod aan hulpmiddelen in Vlaanderen. Ze kunnen er kennismaken met de hulpmiddelendatabank van het VAPH, waarin ze samen met een consulent kunnen zoeken naar oplossingen voor activiteiten waarbij ze problemen ondervinden. De consulenten kunnen ook tips geven bij het kiezen van de juiste oplossing. Verder kunnen bezoekers ook nagaan welke tegemoetkoming het VAPH voorziet voor de hulpmiddelen of voor aanpassingen aan de woning of aan de auto die ze op de beurs zien of die ze zelf al in gedachten hadden. En ze komen er ook te weten hoe ze de tegemoetkoming kunnen aanvragen en waar ze alles daarover kunnen terugvinden op de VAPH-website.”

Personen kunnen bij de VAPH-stand terecht met hun vragen over het persoonlijke budget en de mogelijkheden ervan.

Jelle
team budgetbesteding, ADB

Welk onderdeel van het programma is echt een aanrader? Waar kijken jullie naar uit?

Valerie (databankbeheerder, KOC): “De meeste mensen gaan graag eens op vakantie en tijdens deze beurseditie gaat er extra aandacht naar inclusief toerisme en aangepaste vakanties. Er is dan ook een echt vakantiegedeelte op de beurs. Daarnaast is er ook dit jaar een deel van de beurshal voorzien voor blinden en slechtzienden in samenwerking met Ziezo Vlaanderen. Er zullen dus heel wat standhouders zijn uit die sector. 

Rita (hulpmiddelenconsulent voor woningaanpassingen, KOC): “Voor mij als consulent zijn de contacten met leveranciers en mensen met een handicap iets om naar uit te kijken. Ook de mogelijkheid om eventuele nieuwe hulpmiddelen te bekijken is een belangrijke troef van de REVA-beurs.”

Voor mij als consulent zijn de contacten met leveranciers en mensen met een handicap iets om naar uit te kijken. 

Rita
hulpmiddelenconsulent voor woningaanpassingen, KOC

De REVA-beurs vindt plaats op 7, 8 en 9 december 2023 in Flanders Expo in Gent. U kunt een gratis ticket bestellen via de REVA-website. De VAPH-stand vindt u centraal in de hal, op D2.17, samen met de stands van andere overheden.