26 oktober 2023

Laat u gratis screenen op borstkanker

De Vlaamse overheid roept alle vrouwen van 50 tot 69 jaar op om zich gratis te laten screenen op borstkanker.

Waarom?

Elk jaar krijgen zowat 6000 vrouwen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. 3 op 4 borstkankers komen voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Ongeveer 1 op 5 vrouwen met borstkanker sterft uiteindelijk aan de ziekte. 

Daarom organiseert de Vlaamse overheid een Bevolkingsonderzoek Borstkanker voor alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. 

Door dit onderzoek kunnen dokters mogelijk zien of u borstkanker hebt voordat u er zelf iets van merkt. Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

U beslist zelf of u deelneemt aan het onderzoek of niet. Informeer u goed. Dan weet u wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.

Hoe?

U kunt op twee manieren aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker deelnemen: met de uitnodigingsbrief die u thuis ontvangt of met een voorschrift van uw (huis)arts.

Als u tussen de 50 en 69 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek, ontvangt u automatisch een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt u meteen ook een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar u kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Komt de voorgestelde afspraak u niet goed uit? Gaat u liever naar een andere mammografische eenheid? Geen probleem. Bel naar het CvKO op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur).

Kostprijs?

Het onderzoek is volledig gratis als u bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. U betaalt dus ook geen remgeld.

Omdat helaas nog niet alle mammografische eenheden rolstoeltoegankelijk zijn, bracht het Centrum voor Kankeropsporing in kaart welke eenheden goed toegankelijk zijn met een rolstoel. Voor meer info daarover kunt u bellen naar het gratis nummer 0800 60 160.