20 december 2023

Tips bij het kiezen van een aangepaste wastafel

Is het door uw handicap niet mogelijk of moeilijk om staand uw handen te wassen, tanden te poetsen, gezicht te verzorgen … aan een wastafel? Dan kan de installatie van een aangepaste wastafel uw persoonlijke verzorging vergemakkelijken. 

Bij de installatie van een wastafel houdt u het best rekening met enkele tips.

Zorg voor bewegingsvrijheid onder de wastafel

Omdat u zit tijdens het gebruik van de wastafel, is voldoende vrije beenruimte eronder essentieel.

  • Het standaard kastje onder de wastafel kunt u beter vermijden.
  • De wastafel moet ver genoeg naar voren komen, zodat uw knieën en voeten niet tegen de muur stoten. Kies een wastafel waarvan de afvoer ver naar achteren is geplaatst, waarbij de sifon weggedraaid is of in de muur zit, zodat u ook daar niet tegen stoot.
     
wastafel met een muuraansluiting
Wastafel met muuraansluiting (bron: hulpmiddelendatabank)

De wastafel moet voor u op aangepaste hoogte worden geplaatst.

  • De ideale hoogte van de bovenzijde van de wastafel is, als u zittend gebruikmaakt van de wastafel, tussen 80 en 85 cm boven de vloer.
  • Door te kiezen voor een ondiepe wastafel, behoudt u voldoende beenruimte en hoeft u armen en schouders niet extra te heffen als u de wastafel gebruikt. Neem de tijd om vooraf uit te proberen welke hoogte het meest comfortabel is voor u.
  • Neem de tijd om vooraf uit te proberen welke hoogte het meest comfortabel is voor u.
ondiepe wastafel
Ondiepe wastafel (bron: hulpmiddelendatabank)

Sommige wastafels hebben een licht holle voorzijde, waardoor u dicht tegen de wastafel kunt zitten en morsen vermeden wordt.

wastafel met een licht holle voorzijde
Wastafel met een licht holle voorzijde (bron: hulpmiddelendatabank)

Kies voor doordachte opties bij uw wastafel

Spiegel

Bij een wastafel hoort een spiegel. Ook die spiegel moet lager opgehangen worden. Kies voor een hoge spiegel. Een hoge spiegel net boven de wastafel is bruikbaar voor zowel zittende als staande gebruikers. 

Kraan

Kies een kraan die past bij uw mogelijkheden. Een eengreepsmengkraan met een soepele en extra lange hendel is gemakkelijker te bedienen als u niet veel kracht of grijpfunctie hebt. Bij gevoelsstoornissen kunt u het risico op brandwonden beperken door te kiezen voor een kraan met temperatuurbegrenzer.

Maak de wastafel toegankelijk

Als u kunt staan, kunt u handgrepen laten plaatsen om gemakkelijk en veilig te gaan staan aan de wastafel. U kunt ook kiezen voor een wastafel met een ingebouwde greep.

Als u een rolstoel gebruikt, laat de wastafel dan met het midden minstens 55 centimeter van de hoek van de ruimte plaatsen zodat er genoeg aanrijruimte is.

Natuurlijk is ook de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de omliggende ruimte belangrijk. Meestal wordt de wastafel in een aangepaste badkamer geplaatst, waar ook een inloopdouche en een aangepast toilet beschikbaar zijn.

Genoeg ruimte om u vlot te verplaatsen en een vloerbedekking die niet glad wordt in natte toestand, zorgen ervoor dat uw persoonlijke verzorging veilig en vlot kan verlopen.

Meer informatie over aangepaste wastafels vindt u in de hulpmiddelendatabank

In de refertelijst vindt u informatie over de tegemoetkomingen die het VAPH kan geven. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het bijbouwen van een badkamer (en slaapkamer) op het gelijkvloers(opent nieuw venster) en de herinrichting of bestemmingswijziging van een bestaande ruimte(opent nieuw venster).

Lees alle nieuwsberichten