20 december 2023

Wegwijs in onlinehulp voor mensen met een handicap

Onlinehulp heeft veel voordelen. Het is laagdrempelig. U hoeft zich niet te verplaatsen en het gaat snel. Sinds corona is onlinehulp in opmars. Maar hoe scheidt u het kaf van het koren? Hoe weet u of een app veilig en betrouwbaar is?

Een mooi startpunt is alvast de website www.onlinehulp-apps.be(opent nieuw venster). De site maakt u wegwijs in apps en websites rond de thema’s welzijn en geestelijke gezondheid. De site werd ontwikkeld met steun van de Vlaamse overheid.

Helder, toegankelijk en betrouwbaar

“Alle apps op de website Onlinehulp-apps zijn vooraf gescreend op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid”, zegt Sam Brulez. Zij werkt voor SAM, Steunpunt Mens en Samenleving, een van de organisaties achter de website.

“We richten ons zowel op gebruikers als op professionals. Er staan nu 156 apps en websites in het overzicht. Bij elke app krijg je uitleg. De meeste apps zijn Vlaams, maar we tonen ook Nederlandse en Engelstalige apps die de moeite waard zijn.”

logo onlinehulp-apps: 3 ingekleurde cirkels in blauw, oranje en groen die elkaar licht overlappen + daaronder de tekst 'onlinehulp-apps'

Het aanbod op de website Onlinehulp-apps is divers. Er zijn chatlijnen, zoals de chat Awel voor kinderen en jongeren. Er zijn apps die u helpen om zelfstandig te wonen, zoals Heyday voor jonge mensen. Andere apps versterken uw netwerk, zoals KOPLR, een online spel voor mensen met een handicap. En er zijn websites vol nuttige informatie, zoals Ik ben geen kind meer, met tips voor tieners met het syndroom van Down.

Er staan nu 156 apps en websites in het overzicht. Bij elke app krijg je uitleg. De meeste zijn Vlaams.

Sam Brulez

Participate-autisme.be

Een van de websites die u vindt op Onlinehulp-apps, is nl.participate-autisme.be(opent nieuw venster). Martine Thys van de Vlaamse Vereniging Autisme coördineert de site, die in 2023 helemaal vernieuwd werd.

Participate-autisme heeft drie pijlers:

  • informatie over autisme
  • online tools voor personen met autisme
  • praktische adviezen en online tools voor ouders en begeleiders

“Elk luik is op maat van de doelgroep”, zegt Martine. “We vertrekken vanuit concrete vragen en verpakken de informatie in heldere teksten, filmpjes en getuigenissen.”

Rebecca Coppens, mama van zoon Dylan met autisme, is fan van Participate-autisme. “Neem nu De Atlas, een tool waarmee volwassenen aan de hand van vragenlijsten en thema’s ontdekken wat autisme voor hen betekent. Ze vinden er ook persoonlijke verhalen van lotgenoten. De Atlas is bovendien een handige tool om jouw autisme met anderen te bespreken. Dylan is ondertussen 23 jaar. Met elke nieuwe levensfase worden zowel hij als wij met nieuwe vragen geconfronteerd. Op Participate-autisme vind ik antwoorden, tips en ervaringen van andere mensen. Dat helpt enorm.”

Op Participate-autisme vind ik antwoorden, tips en ervaringen van andere mensen. Dat helpt enorm.

Rebecca Coppens

Autisme-consulent An Vinckens van het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme klinkt al even opgetogen. “Ik ben voortdurend op zoek naar tools om cliënten te ondersteunen”, zegt ze. “De Checklist Praktische Vaardigheden Wonen bijvoorbeeld, helpt bij het maken van een traject met doelen en acties op maat. Ook de Praktische Gids is een handig instrument, zeker ook voor mobiele begeleiders. Je kan zoveel tijd besparen dankzij de tips en tools voor de ondersteuning van cliënten. Waarom zou je het warm water uitvinden als je zoveel waardevolle informatie vindt?”

Een extra troef is dat de website op alle vlakken autismevriendelijk is.

Sociale digitale inclusie

Ook de website www.wai-not(opent nieuw venster).be verdient een vermelding. “WAI-NOT richt zich tot kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap die het lastig hebben op internet”, zegt verantwoordelijke Tony Pijls.

“Op internet actief zijn, maakt deel uit van de sociale digitale inclusie. Maar het moet wel veilig kunnen. WAI-NOT biedt die veiligheid.”

De navigatie op WAI-NOT is eenvoudig, het design heeft duidelijke contrasten, de pictogrammen zijn duidelijk, de taal is helder en er is een handige  voorleesfunctie.

“Gebruikers vinden er nieuwsberichten, informatie, oefeningen, moppen, luisterboeken, filmpjes en spelletjes”, zegt Tony Pijls. “Ze kunnen ook berichten sturen. En er is zelfs een sociaal netwerk ‘Mijn WAI-NOT’. Een leerkracht kan bijvoorbeeld een eigen ruimte aanmaken voor zijn klas. De leerlingen kunnen er foto’s en berichten posten. Woorden worden automatisch omgezet in pictogrammen en omgekeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen op het sociaal netwerk. Er zijn er vandaag al tweeduizend.”
Meer achtergrondinfo over WAI-NOT en handleidingen en instructiefilmpjes vindt u op www.wai-not.org(opent nieuw venster).

Dit artikel is gebaseerd op een langer artikel dat verscheen in Sterk december 2023.

Lees alle nieuwsberichten