26 januari 2024

Combinatie van het persoonlijke-assistentiebudget met ondersteuning door een multifunctioneel centrum in juli en augustus

Een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kan gecombineerd worden met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC). Het PAB wordt dan aangepast. Vanaf 2024 geldt er een gunstmaatregel: bij combinatie in de maanden juli en augustus, wordt het PAB niet verlaagd.

PAB en dagopvang MFC combineren

Wie over een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) beschikt, kan dat combineren met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC) dat erkend is door het VAPH. Uw PAB wordt dan aangepast rekening houdend met het aantal dagen dat u gebruikmaakt van het MFC.

Als u het PAB combineert met dagopvang door een MFC, moet u dat laten weten aan het team Budgetbesteding van het VAPH. Daarvoor gebruikt u het formulier ‘Melding van de combinatie van het persoonlijke–assistentiebudget (PAB) met andere zorgvormen’. Elke wijziging van minstens vier opeenvolgende weken moet u doorgeven. Kortere wijzigingen geeft u niet door en hebben dus geen invloed op de hoogte van uw PAB. Het werken met een gemiddelde is niet toegestaan.

Voor het combineren tijdens de zomermaanden juli en augustus geldt er vanaf budgetjaar 2024 een gunstmaatregel.

Wat verandert er?

Vanaf 2024 gaat het VAPH de combinatie van het PAB met dagopvang MFC voor de zomermaanden juli en augustus als 0 dagdelen combinatie registreren. Ook als u die maanden gebruikmaakt van de dagopvang in het MFC via bijvoorbeeld de vakantie-opvang. Zelfs als u elke dag naar de dagopvang gaat, is deze regel ook voor u van toepassing.

Het PAB wordt dus voor de zomermaanden juli en augustus altijd verhoogd. U kan daarnaast naar de dagopvang in het MFC blijven gaan.

U leest er meer over in de mededeling aan PAB-budgethouders van 26 januari 2024.

Lees alle nieuwsberichten

meisje en begeleidster voor of na gebruik tilsysteem
Foto: Shutterstock