26 januari 2024

Zonnelied en De Overbron: “Samen kunnen we meer”

Als organisaties de krachten bundelen, wordt veel mogelijk. Daarover zijn Katleen Evenepoel van vergunde zorgaanbieder Zonnelied en Bert Anciaux van woonzorgcentrum De Overbron het roerend eens. Ze werken nauw samen en reiken ook de hand naar andere organisaties en sectoren.

De meeste bewoners in woonzorgcentrum De Overbron in Brussel zijn uiteraard ouderen. Maar er wonen ook mensen met een psychische kwetsbaarheid en – dankzij de samenwerking met Zonnelied – ook enkele personen met een handicap. Zo is er bijvoorbeeld Rita.

“Rita is een zestiger met het syndroom van Down”, vertelt Katleen Evenepoel. “Ze woonde vroeger in een huis met veertien bewoners. Sinds ze dementie heeft, aardde ze er minder. We missen in Zonnelied ook de medische expertise, die bij De Overbron wel aanwezig is. Rita voelt zich nu thuis in De Overbron. Ze is er helemaal op haar gemak.”

Meer kwaliteit van leven

Op dit ogenblik wonen drie voormalige cliënten van Zonnelied in De Overbron. Elke verhuis wordt goed voorbereid. Een maatschappelijk werker van Zonnelied komt om de twee weken kijken of alles vlot gaat.

“We voelen ons nog altijd mee verantwoordelijk”, zegt Katleen Evenepoel. “Wij blijven onze expertise inzetten, maar daarbovenop komt nu ook de expertise van De Overbron. Dat komt de kwaliteit van leven van Rita en de andere bewoners ten goede. Uiteindelijk is dat wat telt.”

“Voor de andere bewoners is de komst van Rita een geschenk”, zegt Bert Anciaux. “Ze is op elke kamer welkom. Oudere bewoners nemen haar mee naar activiteiten, ze helpen haar bij de maaltijd en Rita zelf helpt al eens met iemand in een rolstoel te duwen. Alle bewoners vormen één betrokken groep, een grote familie.”

De hokjes verlaten

“We moeten allemaal wat meer onze hokjes verlaten”, zegt Katleen Evenepoel. “Met wat creativiteit lukt dat vaak. Samenwerking met andere domeinen verbreedt onze blik.”

Ook Bert Anciaux houdt ervan om grenzen op te zoeken en nieuwe wegen te banen. “Administratief is het niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk vinden we altijd een oplossing”, zegt hij.

“In de VAPH-sector hebben we sinds de persoonsvolgende financiering meer vrijheid voor sociaal ondernemerschap”, zegt Katleen Evenepoel. “En we overleggen ook geregeld met Zorginspectie, VIPA (voor infrastructuurregels, n.v.d.r.), het VAPH en het kabinet. We worden beschouwd als een proeftuin. Dat schept mogelijkheden. Vanuit onze ervaringen mogen we zelfs beleidsaanbevelingen doen.”

In de VAPH-sector hebben we sinds de persoonsvolgende financiering meer vrijheid voor sociaal ondernemerschap.

Katleen Evenepoel
directeur vergunde zorgaanbieder Zonnelied

Nog meer samenwerking

De Overbron en Zonnelied geloven rotsvast in samenwerking over sectoren heen. Zonnelied werkt bijvoorbeeld ook samen met de psychiatrische ziekenhuizen Sint-Kamillus in Bierbeek en Sint-Alexius in Grimbergen, voor de ondersteuning van mensen met een handicap én een psychische kwetsbaarheid.

De Overbron engageert zich dan weer voor Zorgzame Buurten. “Veel mensen zitten eenzaam thuis”, zegt Bert Anciaux. "‘Hoe langer mensen thuisblijven, hoe beter’, luidt het motto. Maar dat is niet altijd zo. In De Overbron bloeien veel mensen open nadat ze jaren thuis zaten te verkommeren. Mensen hebben mensen nodig. Een voorziening met kleine leefgroepen, waar iedereen elkaar kent, is voor velen de beste thuis.”

We zijn niet zomaar een woonzorgcentrum, we zijn vooral een leefcentrum.

Bert Anciaux
directeur woonzorgcentrum De Overbron
Bert Anciaux en Katleen Evenepoel
Bert Anciaux en Katleen Evenepoel © Filip Erkens