23 februari 2024

Ondersteuningsplan geeft meer kwaliteit van leven

Hebt u een (vermoeden van) handicap? Dan helpt een dienst ondersteuningsplan (DOP) u om uw netwerk en uw noden en wensen in kaart te brengen. Vervolgens maakt de DOP samen met u en uw netwerk een plan op voor de meest geschikte ondersteuning, vandaag en morgen. Elke provincie heeft een dienst ondersteuningsplan. Iedereen met een (vermoeden van) handicap kan er terecht. De DOP’s bestaan ondertussen 10 jaar en bewijzen hun meerwaarde elke dag. Zo ook voor het gezin van Joost Deseyn, dat aanklopte bij DOP West-Vlaanderen.

Foto van Joost Deseyn
Joost Deseyn © Filip Erkens

Joost Deseyn wordt binnenkort zestig. Hij heeft een verstandelijke handicap en woont bij zijn moeder en stiefvader in Avelgem. In die stad heeft hij tientallen vrienden. “Ik ben lid van de wandelclub, supporter van de basketbalclub en een frequent bezoeker van het cultuurcentrum Spikkerelle”, vertelt Joost.

Ghislaine Verhiest, de moeder van Joost, is ondertussen tachtig. In 2020 werd ze zwaar ziek en dat zette haar aan het denken. “Ik dacht dat ik de rest van mijn leven voor Joost zou kunnen zorgen, maar plots werd ik met mijn kwetsbaarheid geconfronteerd”, zegt Ghislaine. Korte tijd later nam het gezin contact op met de DOP West-Vlaanderen, waar ze kennismaakten met procescoach Astrid Deceuninck.

Ik dacht dat ik de rest van mijn leven voor Joost zou kunnen zorgen, maar plots werd ik met mijn kwetsbaarheid geconfronteerd.

Ghislaine Verhiest
moeder van Joost Deseyn

Wat is belangrijk voor Joost?

Samen met het gezin en enkele naastbetrokkenen bracht Astrid het netwerk van Joost in kaart. De wensen en de noden van Joost stonden centraal. “Wat is belangrijk voor Joost? Wat betekent kwaliteit van leven voor hem? Dat was het vertrekpunt”, zegt Astrid.

Tijdens het DOP-traject werden verschillende pistes verkend. En werd er open naar elkaar geluisterd. Zo bleek al snel dat Joost zelf het liefst in Avelgem wou blijven wonen. “Ik ben er opgegroeid”, vertelt hij. “Ik ken er de omgeving en de mensen. Ik voel me er thuis.”

Ik wil in Avelgem blijven wonen. Ik ben er opgegroeid. Ik voel me er thuis.

Joost Deseyn

Zowel voor Joost als voor zijn moeder, zijn zussen en zijn broer bleek het DOP-traject een leerproces. “Ik heb hier bijzonder veel aan gehad”, zegt zus Geertrui. “Het was verrijkend. Het uiteindelijke plan ziet er trouwens helemaal anders uit dan elk van ons het zich vooraf had voorgesteld. Het is een beter plan. Het is realistisch en haalbaar en vooral: het houdt ten volle rekening met de wensen van Joost.”

Ondersteuningsplan als een kompas

Het verhaal van Joost en zijn gezin toont de meerwaarde van een dienst ondersteuningsplan. “We vertrekken altijd vanuit de wensen en dromen van de persoon met een handicap”, zegt Jan Claus, directeur DOP Limburg. “Hoe ziet hij zijn leven? Wat doet hij graag? Wat wil hij bereiken? Vervolgens kijken we samen met de cliënt en zijn netwerk hoe we die dromen kunnen realiseren. Welke stappen zijn nodig? Hoe pakken we dat aan? Het resultaat is een concreet en krachtgericht ondersteuningsplan, helemaal op maat van het individu en zijn sociaal netwerk.”

“Achter één vraag gaan soms uiteenlopende zorgen schuil”, verduidelijkt Geert D’haene, directeur DOP West-Vlaanderen. “Op het gebied van werken, wonen, vrije tijd, noem maar op. Samen met het netwerk – dat we de denkgroep noemen – bekijken we het hele plaatje en proberen we tot gedeelde vragen en een gedeeld actieplan te komen.”

“We hebben oog voor de cliënt en voor het netwerk”, zegt Helga Janssen, directeur DOP Vlaams-Brabant. “Ouders nemen dikwijls al jaren de zorg voor hun kind op zich. Op een bepaald moment botsen zij op hun grenzen. Door de zorg te delen, voorkomen we dat de ouders crashen. Een ondersteuningsplan moet haalbaar zijn, ook op langere termijn.”

“Cliënten zijn doorgaans trots op hun ondersteuningsplan”, zegt Geert D’haene. “Het is hun persoonlijke plan, een soort van kompas of gps. ‘Dit is wie ik ben. Dit is hoe ik mijn leven zie en hoe ik ondersteund wil worden.’ Het versterkt hun identiteit.”

Lees het volledige verhaal van het DOP-traject van Joost Deseyn en zijn gezin

Lees het interview naar aanleiding van 10 jaar diensten ondersteuningsplan
 

Gebruikt u Vlaamse Gebarentaal? In dit DOP-filmpje in VGT(opent nieuw venster) komt u aan de hand van het verhaal van Erika te weten wat een dienst ondersteuningsplan voor u kan betekenen.