17 april 2020

PERSBERICHT - Rode Kruis-Vlaanderen bezorgt mondmaskers aan thuis-werkgevers met een handicap

En doet dit op vraag van het Vlaams Agentschap voor mensen met een Handicap

Mechelen – 17 april 2020. Vanaf morgen verdelen vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen pakketjes met mondmaskers aan personen met een handicap die thuis wonen. Dat doet de organisatie op vraag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Personen met een handicap die thuis wonen en assistentie krijgen, worden aanzien als thuis-werkgevers, wat maakt dat ook zij verplicht zijn hun werknemers – de zorgverlenende assistenten – te beschermen tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus. Rode Kruisvrijwilligers zullen over heel Vlaanderen zo’n 2.500 pakketten verdelen. 

De pakketten bevatten 20 mondmaskers die de thuis-werkgevers met een handicap kunnen laten gebruiken door de mensen van wie ze assistentie krijgen. Uiteraard moeten de hand- en hoesthygiënemaatregelen en de afstandsmaatregel in de eerste plaats gerespecteerd worden, maar wanneer de situatie dat niet toelaat kunnen deze maskers ingezet worden. “Mondmaskers zijn nog steeds een schaars product, dus we benadrukken dat men er omzichtig mee moet omgegaan”, vertelt Karina De Beule, woordvoerder van het VAPH. “Onze cliënten krijgen dan ook duidelijke instructies over hoe en wanneer deze mondmaskers te gebruiken”.

Rode Kruis-Vlaanderen schakelt een honderdtal vrijwilligers in die vanaf morgen op pad gaan om de mondmaskers die het VAPH ter beschikking stelt aan huis te bedelen. “We zijn met veel plezier ingegaan op de vraag van het VAPH. Als organisatie kunnen we snel een antwoord bieden op logistieke vragen als deze en we zien het als onze taak om ons in te zetten voor kwetsbare groepen in de samenleving”. 

Wouter Beke, Vlaams minister: “Vanuit Vlaanderen stellen we deze mondmaskers ter beschikking. Ik ben heel dankbaar dat het VAPH en Rode Kruis-Vlaanderen de handen in elkaar slaan om deze te verdelen over heel Vlaanderen. We blijven investeren in de aankoop van mondmaskers, om het terrein verder te kunnen bevoorraden.”

De Rode Kruisvrijwilligers zullen duidelijk herkenbaar zijn door de werkpakken die ze dragen.