1 juli 2020

PERSBERICHT - Online platform Zorgwijs.be wijst mensen met een handicap de weg

Vandaag lanceert vzw PVBwijzer samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Zorgwijs.be: een online platform waar mensen met een handicap een overzicht vinden van het zorg- en ondersteuningsaanbod in de buurt. “Sinds 2017 kunnen zij zelf bepalen welke zorg en ondersteuning zij inkopen dankzij het persoonsvolgend budget, maar deze zoektocht is soms een uitdaging. Hier wil Zorgwijs.be het antwoord op zijn”, openen de verschillende partners.

Of u nu op zoek bent naar een zinvolle dagbesteding, woonondersteuning of individuele begeleiding: Zorgwijs.be bundelt alle zorgaanbieders op één online platform. In enkele klikken ontdekt u welke organisaties zorg aanbieden of ze nog beschikbare plaatsen hebben en nog heel wat extra informatie. Iets dat tot op heden nog niet bestond. Vandaag bevat het platform al zo’n 750 vergunde zorgaanbieders. In de toekomst wordt dit uitgebreid met persoonlijke assistenten en niet-vergunde zorginitiatieven.

Totaaloverzicht van zorginitiatieven

Voor minister van Welzijn Wouter Beke is de lancering van Zorgwijs.be een belangrijke stap vooruit: “Het invoeren van persoonsvolgend budget zorgt voor een kwaliteitsvol, inclusief en zelfstandig leven. De juiste ondersteuning vinden in het brede aanbod van zorgaanbieders is echter niet altijd evident. Met Zorgwijs.be lanceren we een online platform dat mensen met een handicap op weg helpt om zorg en ondersteuning op maat in te kopen.

Lizy is een persoon met een handicap en reageert positief op de komst van Zorgwijs.be. “Als budgethouder krijg ik op Zorgwijs een erg compleet beeld van alle zorgaanbieders die er zijn”. Lizy wil op Zorgwijs graag op zoek naar een persoonlijk assistent: “Ik krijg op de website te zien wanneer een assistent kan werken en met welke zorg hij of zij ervaring heeft. Ik kan zo heel gericht op zoek naar een assistent die bij me past.”

Een omwenteling: Zorg op maat inkopen

Het online platform kwam tot stand in samenwerking met gebruikers- en werkgeversorganisaties uit de sector. “Het persoonsvolgend budget (PVB) voor personen met een handicap zorgde voor een omwenteling in de zorgsector”, vertelt Sophie Beyers, voorzitter van PVBwijzer. “De shift van aanbod- naar vraaggestuurde financiering in de zorg vraagt tijd. Omdat veel mensen moeilijk de weg vonden naar de zorg die zij nodig hebben, bouwden we het nieuwe platform Zorgwijs.be.”

VAPH financiert

Het VAPH financiert dit samenwerkingsverband tussen de verschillende gebruikersverenigingen, bijstandsorganisaties en vergunde en niet-vergunde zorgaanbieders gedurende de komende 5 jaar. Karina De Beule, woordvoerder van het VAPH: “Autonomie is voor personen met een handicap erg belangrijk. Deze unieke samenwerking moet het mogelijk maken dat mensen met een handicap vanaf nu de variatie aan ondersteuning die ze nodig hebben, op één plek kunnen vinden.”

Ga naar Zorgwijs.be(opent nieuw venster)

Lees alle nieuwsberichten