3 maart 2023

PERSBERICHT - Luisterhulpmiddelen zijn onmisbaar voor sociaal leven van slechthorenden

3 maart 2023: Internationale Dag van het Gehoor - Heel wat mensen met gehoorverlies dragen een hoorapparaat. Dat laat hen toe om geluiden die ze slecht horen beter te verstaan. Hoorapparaten worden terugbetaald door het RIZIV. 

Ook het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ondersteunt slechthorenden. Zo kunnen mensen bij het VAPH een tegemoetkoming vragen voor streamers. Die kunnen geluiden rechtstreeks streamen naar een hoorapparaat. Op die manier kunnen mensen met een hoorapparaat gesprekken veel beter verstaan bij omgevingsgeluid en op afstand. Zoals gesprekken in een druk restaurant of in de auto, of vergaderingen in groep. Ook telefoongesprekken kunnen rechtstreeks gestreamd worden naar een hoorapparaat. Streamers zijn kleine hulpmiddelen die een groot verschil kunnen maken in het sociaal leven van heel wat slechthorenden. 

Zo ook voor Veerle Peeters, die ze al jaren gebruikt. “Vooral op het werk, om online te kunnen vergaderen”, zegt ze. “Ik heb een cochleair implantaat en een hoorapparaat. Daardoor verdraag ik moeilijk een headset. Maar met mijn streamer hoor ik duidelijk wat iedereen zegt en wordt vergaderen een stuk eenvoudiger.” 

Elk jaar vragen zo’n 800 à 900 personen een tegemoetkoming aan bij het VAPH voor luisterhulpmiddelen, zoals streamers. Voorwaarde is dat de handicap erkend wordt en je bij een eerste aanvraag jonger bent dan 65.