Toetsenbord met laseraanwijzer en synthetische stem (Lucy)

In combinatie met een wisselschakelaar kan een toetsenbord met laseraanwijzer en synthetische stem tegelijk een oplossing zijn om de computer te bedienen en een oplossing om te communiceren.

De wisselschakelaar zorgt ervoor dat er omgeschakeld wordt van het gebruik van het toestenbord als invoerapparaat voor de synthetische stem voor communicatie naar het gebruik van het toetsenbord om de computer te bedienen of omgekeerd. De wisselschakelaar kan bediend worden met de laseraanwijzer van het toetsenbord.

Communiceren

Een toetsenbord met laseraanwijzer kan als invoerapparaat gecombineerd worden met een synthetische stem. De laseraanwijzer kan bevestigd worden op het hoofd of op een bril bv. om via hoofdbeweging de letters op de Lucy aan te wijzen. De synthetische stem is een kleine tablet-pc. Die zorgt ervoor dat boodschappen, die getypt worden met het toetsenbord door er met de laserstraal letters en tekens op te belichten, uitgesproken en weergegeven worden. Op die manier kan een toetsenbord met laseraanwijzer deel uitmaken van een communicatiesysteem.

Computer bedienen

Een toetsenbord met laseraanwijzer is een toetsenbord waarbij de letters, tekens, functies (macro’s) geselecteerd worden door ze gedurende een instelbare tijd met een laserstraal te belichten. Door de laseraanwijzer te monteren op een bril of een diadeem kan het toetsenbord via hoofdbewegingen gestuurd worden. Het toetsenbord kan ook gebruikt worden om de muis te bedienen. De muis sturen gebeurt dan via de pijltjestoetsen. Voor de muisfuncties (dubbelklikken, slepen, .. ) zijn er extra toetsen voorzien.

Voor gebruikers die slechts sporadisch de muis moeten bedienen volstaat zo'n muisbediening. Gebruikers die zeer intensief met de muis werken, combineren het toetsenbord met laseraanwijzer best met een hoofdmuis en kliksoftware. Om de hoofdmuis af te zetten op het moment dat zij met de laseraanwijzer hun toetsenbord gebruiken, hebben ze aanvullend nog een onderbreker nodig.