Waarom wordt het budget van mensen met een persoonlijke-assistentiebudget of een persoonsgebonden budget niet aangepast?

De huidige aanpassingen zijn voor mensen die al zorg en ondersteuning kregen via een vergunde zorgaanbieder via het oude systeem. In dat oude systeem was er om verschillende redenen ongelijkheid ontstaan tussen de voorzieningen. Die wordt nu aangepakt.

Mensen die voor 31 december 2016 al een persoonlijke-assistentiebudget of een persoonsgebonden budget hadden en van wie dat budget werd omgezet in een persoonsvolgend budget, vallen daarbuiten, op voorwaarde dat ze voor de invoering van de persoonsvolgende financiering geen gebruik maakten van de ondersteuning van een vergunde zorgaanbieder. 

Sommigen hadden namelijk een persoonlijke-assistentiebudget of een persoonsgebonden budget én kregen ondersteuning bij een zorgaanbieder. Het deel van hun persoonlijke-assistentiebudget of persoonsgebonden budget dat ze ingezet hadden voor ondersteuning via de voorziening op 31 december 2016, zal wel worden aangepast. Zij kregen dan een brief medio oktober 2019.