Dankzij hulpmiddelen trekt Maxime zijn plan thuis en op het werk

“Zonder hulpmiddelen zou ik niet normaal kunnen functioneren”, zegt Maxime Frooninckx. Hij is blind en werkt voltijds aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook thuis gebruikt Maxime dagelijks verschillende hulpmiddelen om zich uit de slag te trekken.

Maxime Frooninckx is 35. Hij werd slechtziend geboren en is nu volledig blind. Hij werkt voltijds als managementassistent bij de Vakgroep Industriële Ingenieurswetenschappen aan de VUB. Dankzij hulpmiddelen, doorzettingsvermogen en de wil om een zo normaal mogelijk leven te leiden, trekt Maxime zowel thuis als op het werk zijn plan.

“Op mijn laptop heb ik een schermuitleesprogramma. Dat zet tekst om naar braille en spraak”, vertelt Maxime. “In combinatie met een brailleleesregel – een klein klavier met braillecellen – kan ik zowel privé als professioneel nagenoeg alles op de computer doen wat ik wil.”

“Voor de hulpmiddelen die ik thuis gebruik, komt het VAPH tussen; voor die op het werk de VDAB. Zonder die hulpmiddelen zou ik niet normaal kunnen functioneren. Ik gebruik ze dagelijks. Denk alleen nog maar aan alle administratie, e-mails, bankverrichtingen, internetverkeer … En professioneel zou het al helemaal niet lukken.”

Ook als een hulpmiddel niet op de refertelijst staat, kan je een aanvraag doen.

Maxime Frooninckx

Handige smartphone

Voor veel slechtzienden en blinden is een goede smartphone een uitstekend hulpmiddel. Ook Maxime is erg gehecht aan zijn iPhone. “Apple heeft eigen spraak- en braillesoftware op zijn toestellen, zonder extra kosten. En voor de smartphone zelf komt het VAPH een stuk tussen. Zonder de iPhone met de navigatieapps en apps voor het openbaar vervoer, zou ik mij niet zelfstandig met mijn witte stok kunnen verplaatsen.”

Erg handig vindt Maxime ook de Go-box voor gesproken ondertiteling op tv. “Dat apparaatje zorgt ervoor dat alle ondertitels automatisch worden voorgelezen. Dat gaat prima, al vergt het extra concentratie. Het werkt ook voor verschillende streamingdiensten.”

Maxime zit achter de computer en gebruikt een brailleleesregel
Maxime Frooninckx © Filip Erkens

Steeds nieuwe hulpmiddelen

Maxime volgt het aanbod aan hulpmiddelen op de voet. Voortdurend komen er nieuwe bij. “Dankzij het hulpmiddelencentrum in het ziekenhuis ontdekte ik al vroeg welke hulpmiddelen er allemaal bestonden. Vandaag zijn vooral de Brailleliga en Licht en Liefde mijn informatiebronnen. Jaarlijks ga ik ook naar een demo van een leverancier van hulpmiddelen.”

Sinds twee jaar woont Maxime alleen. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. “Via de Brailleliga hoorde ik dat er een kookfornuis met spraaktechnologie bestaat. Dat lijkt me super.” Een tegemoetkoming daarvoor kan aangevraagd worden via de bijzondere bijstandscommissie van het VAPH als de meerkost minstens 300 euro bedraagt.

De handen van Maxime bewegen over de brailleleesregel
© Filip Erkens

Op mijn laptop heb ik een schermuitleesprogramma. Dat zet tekst om naar braille en spraak. In combinatie met een brailleleesregel – een klein klavier met braillecellen – kan ik zowel privé als professioneel nagenoeg alles op de computer doen wat ik wil.

Maxime Frooninckx

Motiveer uw aanvraag goed

Over het algemeen heeft Maxime goede ervaringen met de tegemoetkomingen van het VAPH. “Doorgaans verloopt alles redelijk vlot, mede dankzij de goede ondersteuning van mijn multidisciplinair team en mijn goede voorbereiding en opvolging. Ook als een hulpmiddel niet op de refertelijst staat, kan je een aanvraag doen.”

“Zo vroeg ik een elektronische witte stok aan. Die werkt met sonartechnologie en geeft een geluidssignaal als er een obstakel is. Ik neem vaak het openbaar vervoer en ik ben in het station meer dan eens tegen een obstakel op ooghoogte gebotst: een luifel, een infobord en een oplaadtoestel voor elektrische fietsen dat op ooghoogte hing maar op de grond niet voelbaar was. Ik motiveerde mijn aanvraag goed. De bijzondere bijstandscommissie gaf groen licht. Dat vond ik fijn. Ook voor de nieuwe OKO-app, die met de smartphonecamera en artificiële intelligentie helpt bij het veilig oversteken, kreeg ik een goedkeuring van de commissie.”

“Mijn boodschap aan lotgenoten: geef nooit op. Ontdek je een nieuw, technologisch hulpmiddel? Motiveer je aanvraag goed en ga er gewoon voor.”

Meer info

  • Hulpmiddelen en aanpassingen

    Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen in de privésituatie.