Getuigenissen

 • Joost heeft een verstandelijke handicap en woont nog thuis. Toen zijn moeder ziek werd, klopte het gezin aan bij een dienst ondersteuningsplan (DOP). Een jaar later kijkt het gezin dankbaar en opgelucht terug op het traject dat ze aflegden.

  “DOP-traject was bijzonder verrijkend”

 • In Kessel-Lo slaan organisaties uit diverse sectoren de handen in elkaar voor een ambitieus woonproject. De Boomgaard wordt een schoolvoorbeeld van vraaggestuurde, geïntegreerde zorg. “Dit is de zorg van de toekomst”, zegt Mario Vanhaeren van Oostrem.

  Zorg van de toekomst

 • Mensen met een verstandelijke handicap én een psychische kwetsbaarheid hebben gespecialiseerde hulp nodig. Sinds 2014 zetten enkele psychiatrische ziekenhuizen hierop in, met extra midddelen van het VAPH. Zo ook psychiatrisch centrum Asster. “Wij staan klaar als andere hulpverlening op haar grenzen botst.”

  Geïntegreerde zorg voor personen met dubbeldiagnose

 • De ouderenzorg en de sector handicap kunnen elkaar versterken. Dat toont het verhaal van zorgaanbieder Zonnelied en woonzorgcentrum De Overbron in Brussel. Samen maken zij het verschil voor ouderen en voor personen met een handicap.

  Zonnelied en De Overbron gaan voor geïntegreerde zorg

 • Marijn Depraetere (43) woont samen met Inge en hun zonen Sander en Ruben. Door een aangeboren spierziekte heeft Marijn sinds zijn 12 jaar een rolstoel nodig. Maar dankzij de nodige hulpmiddelen en aanpassingen houdt hij de touwtjes van zijn leven in eigen handen.

  Hulpmiddelen en aanpassingen verhogen de levenskwaliteit van Marijn

 • De diensten ondersteuningsplan (DOP’s) bestaan ruim tien jaar. Elke dag maken ze het verschil voor mensen met een handicap en hun netwerk. Want een ondersteuningsplan leidt naar meer inclusie, meer autonomie en meer kwaliteit van leven. Enkele DOP-directeurs vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

  “Elke cliënt die we helpen, is een stap naar meer inclusie”

 • Dagmar Bertels kreeg haar eerste persoonsvolgend budget (PVB) in de zomer van 2020. Nu ze afgestudeerd is, woont ze opnieuw thuis bij haar ouders. Maar dankzij het cashbudget waar ze voor koos, voelt ze zich vrij: "Ik ben veel zelfstandiger nu. Ik doe meer wat ik zelf wil."

  Een persoonsvolgend budget voor meer autonomie en kwaliteit van leven

 • Met een persoonsvolgend budget (PVB) neemt u uw leven zelf in handen. Ook hoe en waar u woont, beslist u zelf. Kris Taverniers bijvoorbeeld, kiest voor een assistentiewoning. Hij woont er te midden van ouderen, jonge gezinnen en personen met een handicap.

  Kris Taverniers kiest voor een assistentiewoning: "Het contact met mensen houdt mijn leven boeiend"

 • Sinds Yousra een spraakcomputer heeft, maakt ze zich voor iedereen verstaanbaar. Dat was vroeger niet mogelijk. “Ik doe nu veel meer wat ik wil”, vertelt ze. “Ik kan over alles praten met mijn familie, mijn juffen en vrienden.”

  Yousra (12) bloeit helemaal open dankzij haar spraakcomputer met oogbediening

 • Hebt u een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijke-assistentiebudget (PAB)? Dan kan het VAPH of Zorginspectie controleren of u dat correct besteedt. Die controles zijn in de eerste plaats bedoeld om u te helpen. “Mensen zijn vaak nerveus als ze gecontroleerd worden, maar dat is echt niet nodig”, zegt inspecteur Katrijn De Gendt van Zorginspectie.

  Controle van uw persoonlijk budget

 • Vergunde zorgaanbieders rekenen woon- en leefkosten apart aan. Het doel? Meer transparantie, meer keuzemogelijkheden en meer gelijkheid. Want voor mensen met een handicap die thuis  of zelfstandig wonen, was het altijd al zo. Maar volgens onderzoek kan niet iedereen die kosten betalen. Hoe gaat de sector daarmee om? "We streven naar betaalbaarheid zonder in te boeten op kwaliteit."

  Zorgaanbieders doen inspanningen om woon- en leefkosten betaalbaar te houden

 • Muhammed is één jaar. Hij heeft een meervoudige handicap en is doof. Een arts wees zijn mama Tugba Ocal op het bestaan van rechtstreeks toegankelijke hulp. De mobiele ondersteuning van KIDS Hasselt helpt Tugba om met Muhammed te communiceren en een band met hem te ontwikkelen.

  “Dankzij de mobiele begeleiding kan ik al mijn positieve energie op mijn zoontje richten”

 • Dankzij het afstandstolken kunnen doven en slechthorenden een (telefoon)gesprek voeren met een horende. Toen Ronny Van Landuyt het afstandstolken ontdekte, ging er een wereld voor hem open. Hij gebruikt de dienst meerdere keren per week. Vooral privé. Tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT) Hilda De Maere begrijpt dat maar al te goed. De meerwaarde van het afstandstolken is dan ook groot.

  Afstandstolken voor doven en slechthorenden: communiceren met horenden via een tolk op het scherm

 • Voor doven en slechthorenden bestaan er veel hulpmiddelen die het dagelijkse leven een stuk comfortabeler maken. Zo maakt Veerle Peeters thuis al jaren gebruik van streamers: kleine apparaten die geluid rechtstreeks streamen naar haar hoortoestellen en storende omgevingsgeluiden dempen. Op die manier kan ze gesprekken zonder problemen verstaan, ongeacht of ze luistert van dichtbij of verderaf.

  “Dankzij de luisterhulpmiddelen is er niets wat ik niet kan”

 • Roos is 5 jaar en heeft het syndroom van Down. Ze zit in de tweede kleuterklas in het gewoon onderwijs en krijgt globale individuele ondersteuning. Zowel de school als de mama van Roos zijn opgetogen over de GIO-begeleiding. "Dankzij Adel weten we nu dat Roos gelukkig is in klas. Wel heeft ze soms wat extra steun nodig."

  GIO-begeleidster Adel maakt het verschil voor Roos (5)

 • Niels (29) en Tine (32) zijn enkele van de vaste zorggasten op zorgboerderij de Rommeshoef in Essen. Ze verzorgen er de dieren en telen er groenten. Maar er wordt niet alleen gewerkt. Samen maken de zorggasten ook fietstochten en uitstappen en doen ze boodschappen. Initiatiefnemers van de Rommeshoef zijn Toon Hamans en Monique Nelen, sociaal ondernemers in hart en nieren. Zij startten met de boerderij voor hun zoon Niels.

  Groenezorginitiatieven: dagactiviteiten op de boerderij of in het groen