Een persoonsvolgend budget voor meer autonomie en kwaliteit van leven

Dagmar Bertels heeft een fysieke handicap. Ze kreeg haar eerste persoonsvolgend budget (PVB) in de zomer van 2020. Nu ze afgestudeerd is, woont ze opnieuw thuis bij haar ouders. Maar dankzij het cashbudget waar ze voor koos, voelt ze zich vrij.

Dagmar Bertels
Dagmar Bertels © Filip Erkens

Een persoonsvolgend budget geeft mensen met een handicap de vrijheid om hun leven uit te bouwen zoals zij dat willen. Dat is ook de ervaring van de 25-jarige Dagmar Bertels uit Wilsele. “Het heeft mijn leven totaal veranderd”, zegt ze. “Ik ben veel zelfstandiger nu. Ik doe meer wat ik zelf wil. Het voelt goed om minder afhankelijk te zijn van andere mensen.”

Ik voelde me afhankelijk

Dagmar heeft een fysieke handicap, maar ze trekt zich goed uit de slag. Ze studeerde boekhouden toen ze haar persoonsvolgend budget kreeg. “Ik zat op kot in Hasselt. Een voordeel was dat mijn grootouders daar ook wonen. Ik kon altijd een beroep doen op hen. Ze helpen me graag, maar voor mij was de hulp van anderen inroepen toch telkens een drempel die ik moest overwinnen.”

“Het gaat vaak om kleine dingen, ook thuis: mijn broer vragen om een glas water te brengen of iets uit de kast te halen, mijn mama vragen om me ergens naartoe te brengen… Ik weet dat ze het met plezier doen, maar ik voelde me erg afhankelijk van hen. Met mijn persoonsvolgend budget is dat helemaal veranderd”, legt ze uit. 

Een wereld van verschil

Vooral op het vlak van mobiliteit voelt Dagmar zich veel vrijer. “Ik ben gek op muziek en ik ga heel graag naar concerten en festivals. Vroeger moest ik altijd een beroep doen op vrienden of op mijn mama om me te brengen. Dat weerhield me er soms van om dingen te doen die ik graag doe. Nu bel ik zelf de mobiliteitscentrale voor aangepast vervoer, ik betaal met mijn persoonsvolgend budget en ik hoef niemand lastig te vallen. Het maakt een wereld van verschil.”

“Natuurlijk helpen mijn mama en mijn broer me nog altijd. Zeker nu mijn studies afgerond zijn en ik terug thuis woon. Dankzij mijn budget kan ik hen als vrijwilliger inschrijven, waardoor ze verzekerd zijn en ik hen een billijke vergoeding kan betalen”, vertelt Dagmar.

Het ideale scenario

Op dit ogenblik kiest Dagmar voor een cashbudget. “Dat past het best bij mijn situatie. In de toekomst kan dat veranderen. Mijn droom is om alleen te gaan wonen in een aangepaste woning. Ik heb vrienden die zo wonen en dat lijkt me het ideale scenario.”

“Mijn persoonsvolgend budget brengt die droom een stuk dichterbij. Zelf zou ik dat niet kunnen betalen. Ik heb nu wel mijn diploma als boekhouder op zak, maar fysiek kan ik een reguliere job niet aan. Ik doe wel vrijwilligerswerk als boekhouder. Maar veel van mijn tijd gaat nog altijd naar therapie.”

Ik ben veel zelfstandiger nu. Ik doe meer wat ik zelf wil.

Dagmar Bertels

Meer info

  • Persoonsvolgend budget

    Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt inkopen.