Yousra (12) bloeit helemaal open dankzij haar spraakcomputer met oogbediening

Yousra lacht naar de camera
© Iris Maselis

Vaak maakt een hulpmiddel een hemelsbreed verschil. Zo ook voor de 12-jarige Yousra uit Antwerpen. Dankzij haar dynamisch communicatietoestel ging een wereld voor haar open.

Yousra heeft een motorische beperking. Toen ze klein was, kon ze niet veel dingen zelf. Dat vond ze niet zo fijn. Maar sinds ze een dynamisch communicatietoestel heeft, kan ze zich voor iedereen verstaanbaar maken. “Ik doe nu veel meer wat ik wil”, vertelt Yousra. “Mensen begrijpen me veel beter. Ik kan over alles praten met mijn familie, mijn juffen en mijn vrienden.”

Gemakkelijk ging het nochtans niet. “In het begin was het best moeilijk om met de spraakcomputer te werken”, zegt Yousra. “Ik wist wat ik moest doen, maar het werkte niet altijd meteen, omdat ik veel beweeg. Daar kan ik niets aan doen.”

Vandaag gebruikt Yousra haar spraakcomputer bijna de hele dag door. “Zowel op school als met mijn vrienden en thuis.”

Chatten en foto’s maken

“Ik was zes toen ik mijn eerste spraakcomputer kreeg”, vertelt Yousra. “Dit is nu mijn tweede. Dankzij de computer kan ik praten, maar ik kan er ook mee op internet. Ik maak oefenblaadjes voor school, ik kijk films en ik chat met Whatsapp. Ik maak foto’s en ik ontwerp kaartjes met Canva. Soms ga ik zelfs online shoppen.”

“Weet je, eigenlijk voel ik me een heel gewoon meisje. Zo wil ik het liefst ook benaderd worden. Ik ben niet speciaal. Ik wil graag een normaal leven. Net als iedereen heb ik nog een paar dromen die ik wil waarmaken. Ik wil graag fotomodel worden en gamen met familie en vrienden.”

De deugniet van het gezin

Ook voor het gezin van Yousra was het dynamisch communicatietoestel een geschenk uit de hemel. Ahlam, de 19-jarige zus van Yousra, is in de wolken. “Vroeger was het moeilijk om met Yousra te communiceren”, zegt ze. “Yousra probeerde zich met gebaren zo goed mogelijk verstaanbaar te maken, maar dat lukte niet altijd meteen. Met haar spraakcomputer lukt dat wel. En dat is niet alleen leuk voor Yousra zelf, maar voor het hele gezin.”

“Ik sta vandaag als zus veel dichter bij Yousra,” zegt Ahlam. “We kunnen elkaar alles vertellen. Yousra praat graag over hoe haar dag is verlopen. En ik vind het heerlijk om met haar te praten. Ze heeft erg veel humor. Ze is de deugniet van ons gezin en ze tovert altijd een lach op ons gezicht.”

Ahlam heeft haar arm rond Yousra en samen lachen ze naar de camera
Yousra en haar zus Ahlam © Iris Maselis
Yousra lacht in de camera
© Iris Maselis

Ik wil een normaal leven leiden en mijn dromen waarmaken

Yousra

De beste optie kiezen

Elke dag gaat Yousra naar school in Het Sas, verbonden aan MFC Heder in Antwerpen. Leen Antonissen werkt er als logopediste. Ze geeft communicatietherapie aan kinderen met een meervoudige beperking.

Leen kent Yousra al van toen ze vier jaar was. “Met haar lichaamstaal en haar blik probeerde ze als klein meisje al om zich duidelijk te maken”, lacht Leen. “Om haar mogelijkheden te vergroten, werkten we eerst met pictogrammen en kleuren in een boek. Zo kon Yousra aangeven wat ze wou.”

“Yousra maakte snel vooruitgang. Van het pictoboek schakelden we over op een computer. Die bediende ze eerst met knoppen aan haar hoofd. Dat lukte, maar het kostte haar motorisch veel moeite en het belastte haar nek. Daarom bleven we verder zoeken naar een betere oplossing.”

De spraakcomputer met oogbediening bleek uiteindelijk de beste optie voor Yousra. “Het is fantastisch om te zien hoe Yousra zich ontwikkelt”, zegt Leen. “Haar zelfvertrouwen krijgt daar een enorme boost van.”

Logopediste Leen toont iets aan Yousra op de spraakcomputer
Yousra met zus Ahlam en logopediste Leen © Iris Maselis

Zoeken naar het juiste hulpmiddel

“In Heder werken diverse deskundigen”, zegt Leen. “Zelf ben ik logopedist, maar ik werk altijd samen met een ergotherapeut en een kinesitherapeut. We geven veel adviezen, onder meer als gemachtigd expert voor het MDT. Samen met de cliënt en zijn netwerk bekijken we de opties. Bij de zoektocht naar een geschikt hulpmiddel vertrekken we altijd vanuit de nood, de wens en de mogelijkheden van de cliënt.”

Logopediste Leen lacht naar de camera
© Iris Maselis

We vertrekken altijd vanuit de noden van de cliënt. Zo vinden we voor iedereen het meest geschikte hulpmiddel.

Leen Antonissen
logopediste

Bent u ook op zoek naar het ideale hulpmiddel? In de hulpmiddelendatabank vindt u informatie over hulpmiddelen en aanpassingen die personen met een handicap en hun verzorgers of begeleiders kunnen gebruiken. In de refertelijst vindt u informatie over hulpmiddelen en aanpassingen waar het VAPH een tegemoetkoming voor kan geven. Een spraakcomputer wordt in de hulpmiddelendatabank en refertelijst een ‘dynamisch communicatietoestel’ genoemd.

Een multidisciplinair team (MDT) helpt u bij uw zoektocht. Waar nodig, doet het MDT ook een beroep op een gemachtigd expert, erkend door het VAPH. Zoals Leen.

Yousra kijkt naar het scherm van haar dynamisch communicatietoestel
© Iris Maselis

Meer info

  • Hulpmiddelen en aanpassingen

    Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen in de privésituatie.